Pregled bibliografske jedinice broj: 799010
Intenzivnost stočarske proizvodnje na području Osječko-baranjske županije u 2012. godini
Intenzivnost stočarske proizvodnje na području Osječko-baranjske županije u 2012. godini, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 799010 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Intenzivnost stočarske proizvodnje na području
Osječko-baranjske županije u 2012. godini
(Intensity of livestock production in the Osijek-
Baranja county in 2012. year)
Autori
Gorup, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
03.03
Godina
2014
Stranica
28
Mentor
Deže, Jadranka
Ključne riječi
intenzivnost stočarske proizvodnje ; uvjetna grla
(intensity of livestock production ; LU)
Sažetak
Osječko-baranjska županija raspolaže sa 212.013 ha poljoprivrednih površina od kojih su oranice, livade i pašnjaci u službi stočarstva na 206.366 ha. U pogledu stočarske proizvodnje, na području OBŽ razvijeno je govedarstvo, s naglaskom na proizvodnju mlijeka, svinjogojstvo, peradarstvo, konjogojstvo, ovčarstvo te kozarstvo. Korištenjem obrasca za izračunavanje uvjetnog grla stoke, a prema prikupljenim podacima i izračunima, dobivena je razina intenzivnosti stočarske proizvodnje na području OBŽ. U proizvodnji najviše je zastupljeno govedarstvo sa 0, 2127 UG/ha i svinjogojstvo sa 0, 0658 UG/ha. Slijede ovčarstvo sa 0, 0203 UG/ha, konjogojstvo sa 0, 0012 UG/ha te kozarstvo sa 0, 0009 UG/ha i peradarstvo sa 0, 0004 UG/ha. Dobiveni iznosi doveli su do utvrđivanja razine intenzivnosti proizvodnje koja iznosi 0, 3013 UG/ha što predstavlja slabu intenzivnost stočarske proizvodnje Županije. Rezultati govore kako je neophodno intenzivirati stočarsku proizvodnju (mlijeko, meso) kao stratešku granu gospodarstva. Prema realnim mogućnostima stočarske proizvodnje, Županija bi mogla proizvoditi znatno veće količine svih proizvoda životinjskog podrijetla u odnosu na potrebe lokalnog, ali i nacionalnog stanovništva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija