Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798973

Uzgoj soje


Murat, Stjepan
Uzgoj soje, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 798973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj soje
(Cultivation of soybean)

Autori
Murat, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.02

Godina
2013

Stranica
37

Mentor
Rapčan, Irena

Ključne riječi
soja ; bakterija ; agrotehnika
(soybean ; bacterium ; agrotechnics)

Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merrill) obuhvaća veći broj podvrsta, a sorte soje dijele se prema nekoliko kriterija. Najviše se upotrebljava podjela prema dužini vegetacije, u kojoj su sorte podijeljene u grupe dužinom vegetacije od najkraće (manje od 80 dana) do najduže (170 dana). Soja je biljka kratko dana. Većini sorti soje potrebno je prema novijim istraživanjima od 11 do 12 sati osvjetljenja dnevno. Toplina nije limitirajući čimbenik uzgoja soje u našim područjima, jer se godišnji hod temperature poklapa s potrebama soje za toplinom. kako se potrebe za vodom soje razlikuju po fazama rasta, nedostatak ili višak vode mogu u određenim fazama uzrokovati značajno smanjenje prinosa zrna. Soja najbolje uspiojeva na dubokim, strukturnim, plodnim tlima bogatim humusom, dobrih vodozračnih svojstava. U pravilu je dobar predusjev za sve ratarske kulture, jer ostavlja u tlu znatne količine dušika (200-300 kg/ha). osnovnu obradu treba provoditi u jesen, od rujna do studenog, prije nego nastupe mrazevi. Oranje se obavlja na dubini od 30-35 cm, zavisno od strukture tla. Priprema u proljeće sastoji se od zatvaranja zimske brazde drljačama i pripreme sjetvospremačima. Soja na stajnjak najbolje reagira ako se on primjeni na predusjev. Na plodnijim tlima primijenjuje se 30-60 kg N/ha, 60-90 kg P2o5/ha i 40-60 kg K2O/ha. Bakterizacija sjemena soje se obavlja prije sjetve sojinim bakterijama (Bradirhizobium japonicum). Soja se sije sredinom travnja kada se temperatura ustali na 10 oC. Zavisno od stanja usjeva primijenjuju se herbicidi te fungicidi i insekticidi. Žetvu treba započeti u trenutku kada vlažnost zrna bude manja od 18%. prosječni prinosi zrna u Republici Hrvatskoj iznose 2, 5 t/ha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Irena Rapčan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Murat, Stjepan
Uzgoj soje, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Murat, S. (2013) 'Uzgoj soje', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Murat, Stjepan}, year = {2013}, pages = {37}, keywords = {soja, bakterija, agrotehnika}, title = {Uzgoj soje}, keyword = {soja, bakterija, agrotehnika}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Murat, Stjepan}, year = {2013}, pages = {37}, keywords = {soybean, bacterium, agrotechnics}, title = {Cultivation of soybean}, keyword = {soybean, bacterium, agrotechnics}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font