Pregled bibliografske jedinice broj: 798958
Proizvodnja raži u Hrvatskoj i svijetu
Proizvodnja raži u Hrvatskoj i svijetu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 798958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja raži u Hrvatskoj i svijetu
(Ray production in Croatia and world)
Autori
Mihaljević, Antonia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
31
Mentor
Rastija, Mirta
Ključne riječi
raž ; uzgoj ; proizvodnja ; prinos
(ray ; growing ; production ; yield)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada je bio utvrditi zasijane površine i prosječne prinose raži u Republici Hrvatskoj i usporediti je s vodećim svjetskim proizvođačima raži. Raž je jednogodišnja kultura koja spada u porodicu trava (Poaceae). Nakon pšenice, raž je druga najvažnija krušna žitarica. Najviše se uzgaja u sjevernoj Europi, a u Hrvatskoj u brdskim i planinskim predjelima. Otporna je niske temperature i malih je zahtjeva prema tlu. Značajna je u ishrani stoke i ljudi, a koristi se i u industrijskoj preradi. U svijetu se uzgaja na svega oko 5, 5 milijuna ha površina. Najveći proizvođači su Rusija, Poljska i Njemačka u kojima se prosječna godišnja proizvodnja kreće oko 3 milijuna tona. Najveće zasijane površine imaju Rusija i Poljska, dok se najviši prinosi postižu u Njemačkoj (iznad 5 t/ha). Prosječan prinos raži u svijetu iznosi nešto više od 2 t/ha. U Republici Hrvatskoj raž je slabo zastupljena ratarska kultura i manjeg gospodarskog značaja. Uzgaja se na tek nešto više od 1000 ha, a prosječan prinos je oko 2, 9 t/ha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)