Pregled bibliografske jedinice broj: 798954
Podvrste kukuruza (Zea mays L.)
Podvrste kukuruza (Zea mays L.), 2012., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 798954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Podvrste kukuruza (Zea mays L.)
(Maize varieties (Zea mays L.))
Autori
Matanović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.12
Godina
2012
Stranica
27
Mentor
Rastija, Mirta
Ključne riječi
kukuruz ; zuban ; tvrdunac ; šećerac ; kokičar
(maize ; flint ; dent ; sweet ; popcorn)
Sažetak
Kukuruz ima širok areal rasprostranjenosti. U Hrvatskoj je najzastupljeniji usjev, a prosječan prinos je oko 5, 5 t/ha. Prema botaničkoj pripadnosti kukuruz pripada porodici Poaceae, rodu Zea. Prvi botanički opis kukuruza i naziv Zea mays L. dao je Linne (1753 g.). Najviše su zastupljene podvrste kukuruza zubana (Zea mays indentata) i tvrdunca (Zea mays indurata) te im pripada najveći broj kultivara i hibrida. Tvrdunac ima kvalitetnije zrno s većim postotkom bjelančevina, ali je zuban rodniji. Zrno zubana koristi se u prehrani domaćih životinja i industrijskoj preradi dok se zrno tvrdunca, šećerca i kokičara koristi u prehrani ljudi. Šećerac (Zea mays saccharata) se od zubana razlikuje po recesivnom genu koji sprječava transformaciju šećera u škrob i tako se povećava sadržaj dekstrina koji zrnu daje slatki okus. Jedan od kriterija kvalitete kokičara (Zea mays everta) je povećanje volumena zrna, pri zagrijavanju suhog zraka, u odnosu na raniji volumen. Važno pravilo pri izboru hibrida kukuruza je da se dužinom vegetacije uklope u razdoblje bez mraza. FAO skupine koje se uzgajaju u području istočne Hrvatske kreću se od 100 - 700.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek