Pregled bibliografske jedinice broj: 798794
Vanjsko-trgovinska razmjena purećeg mesa
Vanjsko-trgovinska razmjena purećeg mesa, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 798794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vanjsko-trgovinska razmjena purećeg mesa
(Foreign trade turkey meat)
Autori
Šego, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.09
Godina
2014
Stranica
41
Mentor
Lončarić, Ružica
Ključne riječi
pureće meso ; proizvodnja ; tržište
(turkey meat ; production ; market)
Sažetak
Cilj ovog rada je prikazati trenutno stanje proizvodnje i vanjskotrgovinske razmjene puretine u Republici Hrvatskoj. Proizvodnja pura su pridonijeli i novčani poticaji u poljoprivredi, Vladin Operativni program za razvoj peradarstva s kreditiranjem 50 posto nepovratnih sredstava uz minimalne kamate, te uskoro, nadamo se dobivena, dugoočekivana oznaka zemljopisnog podrijetla Zagorskom puranu.Na ovaj način registrirani naziv glede pravog podrijetla proizvoda, te ne narušavanja ugleda proizvoda. Suvremeni način života i želja za što boljim izgledom i zdravljem, jednostavno nameću upotrebu puretine u svakodnevnom životu kao nezaobilaznu namirnicu. Stoga ni ne čudi da potrošnja purećeg mesa u Hrvatskoj bilježi pozitivne trendove, a to nam je dobra perspektiva za ulaganje sredstava u proizvodnju te za udruživanje poljoprivrednika i tvrtki kako bi postigli što veću konkurenciju na tržištu, ne samo Hrvatskom nego i na europskom, pa čak i na svjetskom. To nam potvrđuje i nedavno priznanje. Naime, Vindijina industrija mesa Vindon iz Slavonskom Brodu, naš najveći proizvođač puretine, uspostavila je firma IFS. Ovaj međunarodno priznati standars jamči dobro upravljanje kvalitetom u svim aspektima poslovanja. Istraživanjem u trgovačkim centrima utvrđeno je da je većina prerađevina od purećeg mesa proizvedena u Hrvatskoj, što je pozitivan pomak, no nigdje se ne navodi odakle je uvezeno meso od kojeg je prerađevinba proizvedena. Uz navođenje oznake izvornosti, taj problem uskoro bi trebao biti riješen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ružica Lončarić
(mentor)