Pregled bibliografske jedinice broj: 798786
Hrana i Helicobacter pylori
Hrana i Helicobacter pylori, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 798786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrana i Helicobacter pylori
(Food and Helicobacter pylori)
Autori
Krnić, Mija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2015
Stranica
19
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
Helicobacter pylori ; infekcija ; gastritis ; higijensko-dijetetski režim ; imunizacija
(Helicobacter pylori ; infection ; gastritis ; hygienic-dietetic regimen ; immunization)
Sažetak
Bakterije roda Helicobacter pylori su mikroaerofilni zavojiti gram-negativni štapići. Prirodno i zasada osnovno prebivalište H. pylori jest sluznica čovjekova želuca, iako su ga neki istraživači našli i u želucu nekih životinja. U ljudi, jednom unesena i prisutna infekcija H. pylori može trajati godinama. Način širenja infekcije još nije posve jasan, a prema sadašnjim spoznajama, osnovni je put od čovjeka na čovjeka, a prenošenje infekcije je gastro-oralno, oro- oralno ili feko-oralno. Infekcija H. pylori započinje ulaskom bakterija u probavni sustav domaćina. Ishod infekcije ovisi o sposobnosti bakterije za svladavanje želučane fizikalno- kemijske barijere, njenom uspješnom prihvaćanju za epitelne stanice, razmnožavanju i daljnjem širenju . Simptomi infekcije koji se javljaju su ponajprije u obliku gastritisa (upala sluznice želuca) ili želučane ulkusne bolesti. Bakterija H. pylori in vitro vrlo je osjetljiva na niz antibiotika. Terapijski protokol mora biti jednostavan, jeftin i dobro podnošljiv, kako bi ga bolesnik što lakše i u potpunosti proveo. Uz terapiju potrebno je provesti i higijensko- dijetetski režim koji se prvenstveno bazira na prehrani i uključuje izbjegavanje začinjene i ljute hrane, kave, alkohola, gaziranih pića, te cigareta. Također je potrebno izbjegavati namirnice koje sadrže brašno od pšenice, raži ili ječma, soju, industrijski prerađeno meso i druge namirnice. Nužno je upotrebljavati vlaknasto voće i povrće, lanene sjemenke, te kao izvor tekućine koristiti prirodne čajeve. U prevenciji korisno je uzimati probiotike koji sadrže Lactobacillus acidophillus, te Saccharomyces boulardii koji značajno povećavaju uspjeh terapije. Infekciju H. pylori, a posebno razvoj njezinih neželjenih posljedica na želučanoj sluznici i dvanaesniku (atrofični gastritis, ulkus, zloćudni tumor), moglo bi se spriječiti ranom aktivnom imunizacijom ljudi, posebno u ranoj životnoj dobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija