Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798774

Ugljikohidrati u zdravlju i bolesti


Bilić, Monika
Ugljikohidrati u zdravlju i bolesti, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 798774 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ugljikohidrati u zdravlju i bolesti
(Carbohydrates in health and disease)

Autori
Bilić, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.10

Godina
2015

Stranica
25

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
ugljikohidrati ; prehrana ; zdravlje ; bolest ; prehrambena industrija
(carbohydrates ; nutrition ; health ; disease ; food industry)

Sažetak
Ugljikohidrati predstavljaju najvažniji izvor energije za sve populacijske skupine u svim dijelovima svijeta s ukupnim doprinosom ukupnom energetskom unosu između 40% i 70%. Tijekom proteklih 25 godina došlo je do značajnog napretka u poznavanju ugljikohidrata, od njegovih kemijskih svojstava, strukture pa sve do njihove uloge u održavanju zdravlja i liječenju različitih bolesti i stanja. Tu se u najvećoj mjeri spominju prehrambena vlakna (topljiva i netopljiva) koja su povezana s redukcijom tjelesne mase, smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, povoljno utječu na dijabetes tipa 2 (regulacija glikemije), smanjuju rizik od nastanka zubnog karijesa i brojni drugi. Nije ni čudo što su ugljikohidrati u fokusu medijskog interesa, ali i interesa prehrambene industrije. Prehrambena se industrija prilagođava potrebama i zahtjevima tržišta te su funkcionalni proizvodi dio naše svakodnevice. Od funkcionalnih proizvoda se posebno ističu proizvodi niskog glikemijskog indeksa, proizvodi sa smanjenim udjelom dodanog šećera, proizvodi s dodatkom sladila, ekstrudirani proizvodi s povećanim udjelom prehrambenih vlakana i drugi. Cilj ovog rada je dati osvrt na sve ove aspekte vezane uz ugljikohidrate, uz naglasak na njihovoj ulozi u očuvanju zdravlja i redukciji rizika za više bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bilić, Monika
Ugljikohidrati u zdravlju i bolesti, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bilić, M. (2015) 'Ugljikohidrati u zdravlju i bolesti', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Monika}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {ugljikohidrati, prehrana, zdravlje, bolest, prehrambena industrija}, title = {Ugljikohidrati u zdravlju i bolesti}, keyword = {ugljikohidrati, prehrana, zdravlje, bolest, prehrambena industrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Monika}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {carbohydrates, nutrition, health, disease, food industry}, title = {Carbohydrates in health and disease}, keyword = {carbohydrates, nutrition, health, disease, food industry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font