Pregled bibliografske jedinice broj: 798772
Folna kiselina kao dodatak prehrani i bioaktivna komponenta hrane
Folna kiselina kao dodatak prehrani i bioaktivna komponenta hrane, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 798772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Folna kiselina kao dodatak prehrani i bioaktivna
komponenta hrane
(Folic acid as a food supplement and bioactive food
component)
Autori
Huđek, Antonia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2015
Stranica
21
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
folati ; deficit ; trudnoća ; defekti neuralne cijevi ; obogaćivanje hrane ; dodatak prehrani
(folates ; deficiency ; pregnancy ; neural tube defects ; food fortification ; supplements)
Sažetak
Folna kiselina je vitamin B skupine (B9 vitamin) koji je topljiv u vodi. Folna kiselina je neophodna ljudskom tijelu u mnogim metaboličkim procesima, a njezin je utjecaj posebice važan kada se govori o replikaciji genetskog materijala, diobi somatskih stanica i C1 metabolizmu. Budući da organizam ne može sam sintetizirati folnu kiselinu, neophodno je unijeti ju hranom ili, u krajnjim slučajevima, dodacima prehrani ili kroz obogaćenu hranu. Posebno je važna u trudnoći jer njen deficit može uzrokovati pobačaje te određene anomalije ploda. Dva najčešća ozbiljna porođajna defekta mozga i kralježnice su spina bifida i anencefalija, a mogu se korigirati isključivo prije nego se neuralna cijev ne zatvori, odnosno oko 24. dana nakon začeća, prije nego žena shvati da je trudna. Zbog toga se preporučuje uzimanje folne kiseline prilikom planiranja trudnoće. Istraživanjima je utvrđeno kako uzimanje dodataka prehrani koji sadrže folnu kiselinu smanjuju incidenciju ovih defekata za 40 do preko 80%. Iako je uloga s aspekta trudnoće najistaknutija, folna kiselina se pokazala važnom kako u kardiovaskularnom tako i u neurološkom smislu. Folati su široko rasprostranjeni u namirnicama, no njihova bioraspoloživost varira od 25 do 50%. Valja napomenuti kako je veliki broj država uveo obvezno obogaćivanje brašna i pekarskih proizvoda folnom kiselinom. Bojazan postoji kod starije populacije jer visok unos folne kiseline maskira deficit vitamina B12 koji ima važne neurološke i mentalne funkcije i potencijalno je letalan za ovu populaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija