Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798766

Glikemijski indeks i rezistentni škrob


Faletar, Ana
Glikemijski indeks i rezistentni škrob, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 798766 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Glikemijski indeks i rezistentni škrob
(Glycaemic index and resistent starch)

Autori
Faletar, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.07

Godina
2015

Stranica
19

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
glikemijski indeks ; metabolizam glukoze ; rezistentni škrob ; utjecaj na zdravlje ; prehrambena industrija
(glycaemic index ; glucose metabolism ; resistent starch ; health impact ; food industry)

Sažetak
Glikemijski indeks (GI) određene količine i vrste ugljikohidrata utječe na brzinu promjene koncentracije glukoze u krvi (GUK), a ta promjena povezana je s cijelim nizom bolesti kao što su dijabetes tipa 2, pretilost, metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti. Porast GUK nije određen samo GI neke hrane nego i količinom ali i vrstom ugljikohidrata u toj hranii. Jedan od glavnih izvora ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani ljudi (25 – 50 % ukupnog energetskog unosa) predstavlja škrob koji dolazi iz hrane biljnog podrijetla. Proizvodnja i potrošnja škroba u svijetu je u stalnom porastu. Nativni škrob koji se proizvodi izoliranjem iz biljnih materijala (najčešće kukuruza, tapioke, pšenice, krumpira i riže) ima ograničenu primjenu zbog određenih nedostataka koji se riješavaju kemijskim, fizikalnim i enzimskim postupcima modifikacije škroba. Prema probavljivosti škrob se dijeli u tri skupine, od kojih je s aspekta utjecaja na zdravlje najvažniji rezistentni škrob. Ova se frakcija škroba ne razgrađuje u tankom crijevu i nerazgrađena odlazi u debelo crijevo, gdje se fermentacijom pomoću crijevne mikroflore prevodi u kratkolančane masne kiseline (octena, propionska, maslačna), CO2, vodik i kod nekih pojedinaca metan. Rezistentni škorb ima veliki potencijal u prehrambenoj industriji zbog utvrđenog povoljnog učinka na glikemiju (niži GI hrane) i smanjenog rizika za cijeli niz bolesti (npr. dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, pretilost i karcinom debelog crijeva).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Faletar, Ana
Glikemijski indeks i rezistentni škrob, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Faletar, A. (2015) 'Glikemijski indeks i rezistentni škrob', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Faletar, Ana}, year = {2015}, pages = {19}, keywords = {glikemijski indeks, metabolizam glukoze, rezistentni \v{s}krob, utjecaj na zdravlje, prehrambena industrija}, title = {Glikemijski indeks i rezistentni \v{s}krob}, keyword = {glikemijski indeks, metabolizam glukoze, rezistentni \v{s}krob, utjecaj na zdravlje, prehrambena industrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Faletar, Ana}, year = {2015}, pages = {19}, keywords = {glycaemic index, glucose metabolism, resistent starch, health impact, food industry}, title = {Glycaemic index and resistent starch}, keyword = {glycaemic index, glucose metabolism, resistent starch, health impact, food industry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font