Pregled bibliografske jedinice broj: 798762
Funkcionalne komponente hrane s aspekta kondicijskog treninga timskih sportova
Funkcionalne komponente hrane s aspekta kondicijskog treninga timskih sportova, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 798762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalne komponente hrane s aspekta
kondicijskog treninga timskih sportova
(Functional food components from the aspect of
condition training in team sports)
Autori
Jaredić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.10
Godina
2015
Stranica
19
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
kondicijska priprema ; prehrana ; ugljikohidrati ; masti ; proteini ; voda
(physical preparation ; nutrition ; carbohydrates ; fats ; proteins ; water)
Sažetak
Teški fizički napori kojima se izlažu vrhunski sportaši tijekom natjecanja zahtjevaju od njih da budu u vrhunskoj fizičkoj kondiciji. Kako bi postigli što bolje rezultate, sportaši moraju proći naporan proces kondicijske pripreme čiji su glavni elementi izdržljivost, snaga i brzina. Za uspjeh vrhunskih sportaša je uz vrhunsku kondicijsku pripremu jednako važna i pravilna prehrana. Svrha planiranja prehrane za sportaše je unapređenje njihove snage i izdržljivosti, a ovisi o vrsti sporta, spolu, dobi, te prehrambenim navikama. Za sportaše su sve komponente hrane jednako važne, odnosno ugljikohidrati, masti, proteini i voda. Ugljikohidrati su primarni izvor energije u tijelu. Tijelo može pohraniti ograničenu količinu ugljikohidrata u obliku glikogena u jetri i mišićima, a ostatak će pohraniti u obliku masnog tkiva. Izvori ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani su kruh, tjestenina, riža, proizvodi od žitarica, voće, povrće, mlijeko, mliječni proizvodi, šećer i slastice. Masti su nakon ugljikohidrata drugi izvor energije. Prilikom odmora ili laganog aerobnog treninga masti su glavni izvor energije u organizmu te su neophodne za normalno funkcioniranje organizma jer sadrže esencijalne masne kiseline. Unos dovoljne količine proteina je od iznimne važnosti za sportaše jer oni izgrađuju mišiće, regeneriraju oštećena mišićne vlakna, nužni su za aktivnost enzima, hormona i imunološkog sustava. Sportaši ih unose u organizam hranom kao što su nemasno meso, riba i morski plodovi, jaja, mliječni proizvodi, mahunarke, orašasti plodovi, voće i povrće, te u obliku dodataka prehrani. Voda je vrlo važan čimbenik u uspješnoj pripremi sportaša. Intenzivnim se treningom putem znoja gubi velika količina vode, ali i elektrolita te je dovoljan unos tekućine izuzetno važan kako bi se spriječila dehidracija organizma. Sportaši za rehidrataciju najčešće koriste izotonične napitke kojima nadoknađuju tekućinu i elekrolite, ali i unose određenu količinu ugljikohidrata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam