Pregled bibliografske jedinice broj: 798484
Prehrana i životne navike oboljelih od dijabetesa tipa 2 na području Baranje
Prehrana i životne navike oboljelih od dijabetesa tipa 2 na području Baranje, 2015., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 798484 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana i životne navike oboljelih od dijabetesa
tipa 2 na području Baranje
(Nutrition and lifestyle habits of patients with
type 2 diabetes mellitus in Baranja region)
Autori
Kajtar, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.12
Godina
2015
Stranica
38
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
diabetes mellitus ; prehrana ; komplikacije dijabetesa ; edukacija ; Baranja
(diabetes mellitus ; nutrition ; diabetes complications ; education ; Baranja region)
Sažetak
Dijabetes tipa 2 (diabetes melitus tip 2, DMT2) jedna je od najraširenijih endokrinoloških bolesti u svijetu, a zajedno sa svojim kroničnim komplikacijama spada među najvažnije uzročnike mortaliteta i morbiditeta u svijetu. U Hrvatskoj 6, 1 % odrasle populacije živi s DMT2. Danas standardna medicinska skrb za osobu s DMT2 uz medikamentnu terapiju uključuje i edukaciju o prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Cilj rada bio je istražiti prehranu i životne navike, razinu kontrole i učestalost komplikacija među oboljelima od DMT2 na području Baranje, te u kojoj se mjeri pridržavaju preporuka o prehrani i utječe li i u kojoj mjeri dijagnoza DMT2 na kvalitetu njihovog života. Devedeset osoba s dijagnozom DMT2, prosječne starosti 67 ± 10, 9 godina (34 do 87 godina, 44, 5 % muškaraca, 55, 5 % žena), koji žive u ruralnoj sredini (92, 2 %) i umirovljeni su (74, 4 %) ispunilo je anketu specifično kreiranu za potrebe ovog istraživanja. Ispitanici su imali lošu kontrolu glikemije (70, 6 % prema kriteriju glukoze), 81, 1 % ima povećani indeks tjelesne mase, akutne komplikacije su prisutne kod 63, 3 % ispitanika, a kronične kod 53, 3 %. Preporuke o prehrani se ne pridržava 62, 2 % ispitanika, ali 74, 4 % iskazuje interes za dodatnom edukcijom o prehrani. Osobe koje su bile educirane o prehrani imaju bolju prehranu (p<0, 001), bolji društveni život (p<0, 001) i bolje psihofizičko stanje (p=0, 004), uz bolji subjektivni doživljaj ukupne kvalitete života. Dobiveni rezultati pokazuju jasan pozitivan utjecaj edukacije dijabetičara, a ljekarne bi se trebale razmotriti kao potencijalna mjesta za edukaciju, posebice za osobe starije životne dobi, koji žive u ruralnim sredinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam