Pregled bibliografske jedinice broj: 798358
Tehnologija proizvodnje zobi (Avena sativa L.)
Tehnologija proizvodnje zobi (Avena sativa L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 798358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje zobi (Avena sativa L.)
(Oat production tecnology (Avena sativa L.))
Autori
Hodak, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2015
Stranica
27
Mentor
Stošić, Miro
Ključne riječi
zob ; agrotehnika ; sortiment ; gnojidba ; prinos ; žetva
(oat ; agrotechnology ; sortiment ; fertilization ; yield ; harvest)
Sažetak
Zob je jednogodišnja kultura koja kao plod daje zrno. Spada u prave žitarice i bogata je masnim kiselinama, kalcijem i mineralima, kalijem željezom, bakrom, cinkom, manganom, bjelančevinama vitaminima B1, K i dr. Iako ima mnoga kvalitetna svojstva u prehrani ljudi, još uvijek se najviše koristi za ishranu stoke, prvenstveno konja jer vrlo brzo obnavlja snagu. Zobena slama je jako meka te je izvrsna stelja. Slama od zobi ima znatno veću hranidbenu vrijednost od slame drugih žitarica.Zob je biljka dugog dana, razvija dubok korijen. . Glavni zahtjev prema tlu joj je voda i nikako ne podnosi suha tla ili tla u kojima voda brzo otječe. Dobro uspijeva na tlima koja su zasićena vodom. Nema velikih zahtijeva prema gnojidbi. U Hrvatskoj se zob sije na oko 20 000 – 25 000 hektara s prosječnim prinos od 2, 5 - 3 tone po hektaru. U zadnjih nekoliko godina uzgoj zobi u Republici Hrvatskoj je u padu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)