Pregled bibliografske jedinice broj: 798296
Rizici eutrofikacije kao posljedica nekontrolirane hranidbe riba u kaveznom uzgoju
Rizici eutrofikacije kao posljedica nekontrolirane hranidbe riba u kaveznom uzgoju // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 48 (2006), 157-164 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 798296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rizici eutrofikacije kao posljedica nekontrolirane hranidbe riba u kaveznom uzgoju
(Eutrofication risks as a consequencee of untrolled feeding of the marine fish in the cages)
Autori
Katavić, Ivan
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 48
(2006);
157-164
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
hranidba riba; eutrofikacija; kavezni uzgoj
(fish nutrition; eutrofication; cage culture)
Sažetak
Snažni razvitak industrije kaveznog uzgoja ribe u posljednjem desetljeću doveo je marikulturu do sukobljenosti s brojnim korisnicima obalnih zona, otvarajući ujedno čitav niz pitanja o njenoj ekološkoj održivosti, ekonomskoj učinkoitosti i društvenoj opravdanosti. S obzirom na biofizikalne i geomorfološke specifičnosti istočne obale Jadrana, napose njegovu produktivnost i disperzivne mehanizme, javnost je posebno zabrinuta zbog neizbježnog organskog otpada i mogućih eutrofikacijskih procesa u ekosustavu uzgajališta. Slijedom prikupljenih znanstvenih podloga u radu se donosi detaljna kvantifikacija nutrijenata koji kaveznim uzgojem ribe dospjevaju u morski okoliš, te se posebno analiziraju potencijalni rizici po morski okoliš. Izbor lokacija uz novije zootehničke mjere poput odabira sirovina u hrani i povećanja sadržaja masti u hrani na uštrb bjelančevina rezultirali su znatnim unapređenjem ekoloških i ekonomskoh performansi kaveznog uzgoja ribe. Ocjenjeno je da su rizici eutrofikacije u jednom oligotrofnom moru kakav je Jadran posve mali. Negativni ekološki učinci su mogući na lokalnoj razini, posebno ako se kavezni uzgoj odvija u geomorfološki neprikladnim obalnim zonama, i uslijed neracionalne hranidbe koja rezultira velikim rasapom nepojedene hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
Engl. Summary
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB International