Pregled bibliografske jedinice broj: 798273
Energetska svojstva posliježetvenih ostataka novih sorata soje
Energetska svojstva posliježetvenih ostataka novih sorata soje, 2015. (ostalo).
CROSBI ID: 798273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetska svojstva posliježetvenih ostataka novih sorata soje
(Energy properties of postharvest residues of new soybean cultivars)
Autori
Krička, Tajana ; Voća, Neven ; Matin, Ana ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola
Izvornik
Prijava za kratkoročnu financijsku potporu istraživanju za 2015
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2015
Ključne riječi
Soja; energetska svojstva; posliježetveni ostaci
(Soya; energy properties; postharvest residues)
Sažetak
Osnovna namjena soje je proizvodnja zrna za prehranu ljudi i hranidbu životinja. Nakon žetve ostaje slama, energetski vrlo vrijedno gorivo, koje se nažalost isključivo zaorava. Usporedbe radi, omjer zrna i slame je 1:1, što znači da se može iskoristiti preko 1 t/ha biomase (30% od ukupne vrijednosti) u energetske svrhe. Kako se zbog korištenja zrna žitarica i uljarica u energetske svrhe, javio veliki otpor prema ovoj proizvodnji u odnosu na prehranu ljudi, proizvodnja lignocelulozne biomase, pa i sojine, ne bi ugrozila proizvodnju hrane. EU je uvođenjem standarda u proizvodnju obovljivih izora energije, pa i biomase, utvrdila udjele negorivih i gorivih elemenata u biomasi kao i energetsku vrijednost. U ovim istraživanjima utvrditi će se utjecaj sortimenata na energetska svojstva slame soje novih sortimenata mogućnosti iskorištenja slame kao krutog goriva te potencijalnog tekućeg goriva druge generacije iz lignoceluloze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb