Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798268

Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila


Šaravanja, Nikolina
Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 798268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila
(Stability of natural food colorants)

Autori
Šaravanja, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
55

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
prirodno prehrambeno bojilo; stabilnost; pH vrijednost; zagrijavanje
(natural food colorants; stability; pH value; heating)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je odrediti utjecaj povišene temperature i vremena zagrijavanja te određene pH vrijednosti na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila (PPB). Promjene parametara boje te apsorpcijski spektri određivani su pri 50 i toC nakon 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120 i 180 minuta pri pH vrijednosti 5 i 7. Rezultati istraživanja pokazuju da vrijeme zagrijavanja, povbišena temperatura i pH vrijednost utječu na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila. PPB žute boje (kurkumin) najstabilnije je pri temperaturi 50 i pH 5, a ostatak apsorbancije nakon 180 minuta iznosi 84, 60%, dok je PPB zelene boje (klorofilin) najstabilnije pri temperaturi 50C i pH 7, a ostatak apsorbancije nakon 180 minuta iznosi 91, 15%. PPB crvene boje(red beet) najmanje je stabilno u primijenjenim uvjetima obrade. Stabilnost mu je najveća pri 50C i pH 5, a nakon 180 minuta ostatak apsorbancije iznosi 63, 69%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šaravanja, Nikolina
Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šaravanja, N. (2014) 'Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}aravanja, Nikolina}, year = {2014}, pages = {55}, keywords = {prirodno prehrambeno bojilo, stabilnost, pH vrijednost, zagrijavanje}, title = {Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila}, keyword = {prirodno prehrambeno bojilo, stabilnost, pH vrijednost, zagrijavanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}aravanja, Nikolina}, year = {2014}, pages = {55}, keywords = {natural food colorants, stability, pH value, heating}, title = {Stability of natural food colorants}, keyword = {natural food colorants, stability, pH value, heating}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font