Pregled bibliografske jedinice broj: 798268
Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila
Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 798268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila
(Stability of natural food colorants)
Autori
Šaravanja, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
55
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
prirodno prehrambeno bojilo; stabilnost; pH vrijednost; zagrijavanje
(natural food colorants; stability; pH value; heating)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je odrediti utjecaj povišene temperature i vremena zagrijavanja te određene pH vrijednosti na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila (PPB). Promjene parametara boje te apsorpcijski spektri određivani su pri 50 i toC nakon 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120 i 180 minuta pri pH vrijednosti 5 i 7. Rezultati istraživanja pokazuju da vrijeme zagrijavanja, povbišena temperatura i pH vrijednost utječu na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila. PPB žute boje (kurkumin) najstabilnije je pri temperaturi 50 i pH 5, a ostatak apsorbancije nakon 180 minuta iznosi 84, 60%, dok je PPB zelene boje (klorofilin) najstabilnije pri temperaturi 50C i pH 7, a ostatak apsorbancije nakon 180 minuta iznosi 91, 15%. PPB crvene boje(red beet) najmanje je stabilno u primijenjenim uvjetima obrade. Stabilnost mu je najveća pri 50C i pH 5, a nakon 180 minuta ostatak apsorbancije iznosi 63, 69%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)