Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798220

Citrinin u dodacima prehrani na bazi crvene riže- potencijalni rizik za zdravlje ljudi


Đurović, Ivana
Citrinin u dodacima prehrani na bazi crvene riže- potencijalni rizik za zdravlje ljudi, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 798220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Citrinin u dodacima prehrani na bazi crvene riže- potencijalni rizik za zdravlje ljudi
(Citrinin in red rice based food supplements - a potential risk to human helath)

Autori
Đurović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2015

Stranica
43

Mentor
Šegvić Klarić, Maja

Ključne riječi
Citrinin; crvena riža; Monascus
(Citrinin; red rice; Monascus)

Sažetak
Citrinin je mikotoksin kojeg proizvode plijesni iz rodova Penicillium, Aspergillus i Monascus. Može se naći u žitaricama, voću, povrću i voćnim sokovima. CTN je primarno nefrotoksičan, a IARC ga svrstava u kategoriju 3 kancerogenih tvari. U ovom je radu CTN promatran kao moguće onečišćenje u dodacima prehrani s crvenom rižom te su pretraživani znanstveni radovi čiji su autori ispitivali prisutnost CTN-a u komercijalno dostupnim pripravcima crvene riže. Istraživanja provedena u proteklih 5 - 10 godina pokazuju da su pacijentima dostupni preparati crvene riže koji sadrže CTN, a u nekim su pronađene i količine koje su znatno veće od onih koje su navedene u smjernicama. U ovom je radu prisutnost CTN-a u ispitivanim uzorcima uspoređivana sa smjernicama koje vrijede na području Europske unije. Osim toga, CTN se zajedno s drugim mikotoksinima (uglavnom OTA) može naći i u hrani pa je dugotrajnim unosom tih mikotoksina povećana vjerojatnost za razvoj nefrotoksikoze, odnosno kao i karcinoma karcinoma bubrega. Proizvođači ovih dodataka prehrani trebali bi kontrolirati prisutnost CTN-a u polaznim sirovinama, a u budućnosti bi trebala postojati bolja zakonska regulativa za dodatke prehrani kako bi se pacijentima osigurala sigurnost u liječenju hiperlipidemije crvenom rižom bez rizika nefrotoksičnog učinka CTN-a.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Šegvić Klarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đurović, Ivana
Citrinin u dodacima prehrani na bazi crvene riže- potencijalni rizik za zdravlje ljudi, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Đurović, I. (2015) 'Citrinin u dodacima prehrani na bazi crvene riže- potencijalni rizik za zdravlje ljudi', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurovi\'{c}, Ivana}, year = {2015}, pages = {43}, keywords = {Citrinin, crvena ri\v{z}a, Monascus}, title = {Citrinin u dodacima prehrani na bazi crvene ri\v{z}e- potencijalni rizik za zdravlje ljudi}, keyword = {Citrinin, crvena ri\v{z}a, Monascus}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurovi\'{c}, Ivana}, year = {2015}, pages = {43}, keywords = {Citrinin, red rice, Monascus}, title = {Citrinin in red rice based food supplements - a potential risk to human helath}, keyword = {Citrinin, red rice, Monascus}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font