Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798183

Tehničko – tehnološko i financijsko rješenje produženog tova svinja za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda u Žito d.o.o. Osijek


Pipunić, Marko
Tehničko – tehnološko i financijsko rješenje produženog tova svinja za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda u Žito d.o.o. Osijek, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 798183 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehničko – tehnološko i financijsko rješenje produženog tova svinja za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda u Žito d.o.o. Osijek
(Technical - technological and financial solution of extended pigs breeding for the production of dry-cured products in Žito Ltd. Osijek)

Autori
Pipunić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
03.07

Godina
2015

Stranica
80

Mentor
Domaćinović, Matija

Ključne riječi
svinjogojstvo ; crna slavonska svinja ; Slavonija ; prerada mesa ; suhomesnati proizvodi ; pršuti ; trajne salame ; sljedivost ; tradicionalna proizvodnja ; suvremena tehnologija ; ruralni razvoj ; turizam
(Pork production ; black slavonian pig ; Slavonia ; meat processing ; cured meat products ; prosciutto ; cured salami ; traceability ; traditional production ; modern tehnology ; rural development ; tourism)

Sažetak
Ratarstvo i stočarstvo, kao grane poljoprivrede, su vrlo značajne djelatnosti u Hrvatskoj. Najzastupljenija grana stočarstva je svinjogojstvo koje je osobito razvijeno u Slavoniji i Baranji gdje postoji duga tradicija uzgoja svinja i proizvodnje autohtonih suhomesnatih proizvoda. Osim u Slavoniji, tradicionalna proizvodnja prisutna je i u priobalnom dijelu Hrvatske poznatom po proizvodnji pršuta (istarski, dalmatinski, drniški i krčki). Prema brojnim statističkim pokazateljima Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji svinjskog mesa te se značajan dio sirovine uvozi zbog čega se tradicionalni proizvodi često rade od uvozne sirovine. Tvrtka Žito d.o.o. je regionalni lider u proizvodnji i prodaji poljoprivrednih i osnovnih prehrambenih proizvoda na području istočne Hrvatske. Budući da tvrtka posjeduje vlastitu tvornicu stočne hrane i svinjogojsku proizvodnju odlučila se na investicije u području svinjogojstva gdje će uzgojem svinja u produženom tovu investirati u djelatnost prerade mesa i proizvodnje pršuta, trajnih salama i suhomesnatih proizvoda uz korištenje domaće sirovine i moderne tehnologije. Globalni trendovi u prehrani se sve više okreću prema zdravoj hrani, s nižim udjelom soli i bez štetnih sastojaka te je sve važnije porijeklo proizvoda i kontrolirana kvaliteta proizvodnog procesa što se postiže suvremenom tehnologijom. Zahvaljujući potpunoj sljedivosti u proizvodnji, proizvodi tvrtke Žito će biti izrađeni na suvremeni način, okusom i mirisom bliski potrošačima na globalnom tržištu, kontrolirane kvalitete i porijekla sirove te zbog visokovrijednih nutritivnih svojstava pogodni za sve dobne skupine potrošača. Ove investicije, imaju za cilj stvoriti novu dodanu vrijednost, ne samo za tvrtku, nego i za cijelu regiju, a to će se postići kroz zapošljavanje, suradnju i razvoj turizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Matija Domaćinović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pipunić, Marko
Tehničko – tehnološko i financijsko rješenje produženog tova svinja za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda u Žito d.o.o. Osijek, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Pipunić, M. (2015) 'Tehničko – tehnološko i financijsko rješenje produženog tova svinja za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda u Žito d.o.o. Osijek', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pipuni\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {80}, keywords = {svinjogojstvo, crna slavonska svinja, Slavonija, prerada mesa, suhomesnati proizvodi, pr\v{s}uti, trajne salame, sljedivost, tradicionalna proizvodnja, suvremena tehnologija, ruralni razvoj, turizam}, title = {Tehni\v{c}ko – tehnolo\v{s}ko i financijsko rje\v{s}enje produ\v{z}enog tova svinja za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda u \v{Z}ito d.o.o. Osijek}, keyword = {svinjogojstvo, crna slavonska svinja, Slavonija, prerada mesa, suhomesnati proizvodi, pr\v{s}uti, trajne salame, sljedivost, tradicionalna proizvodnja, suvremena tehnologija, ruralni razvoj, turizam}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pipuni\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {80}, keywords = {Pork production, black slavonian pig, Slavonia, meat processing, cured meat products, prosciutto, cured salami, traceability, traditional production, modern tehnology, rural development, tourism}, title = {Technical - technological and financial solution of extended pigs breeding for the production of dry-cured products in \v{Z}ito Ltd. Osijek}, keyword = {Pork production, black slavonian pig, Slavonia, meat processing, cured meat products, prosciutto, cured salami, traceability, traditional production, modern tehnology, rural development, tourism}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font