Pregled bibliografske jedinice broj: 798183
Tehničko – tehnološko i financijsko rješenje produženog tova svinja za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda u Žito d.o.o. Osijek
Tehničko – tehnološko i financijsko rješenje produženog tova svinja za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda u Žito d.o.o. Osijek, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 798183 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehničko – tehnološko i financijsko rješenje
produženog tova svinja za proizvodnju trajnih
suhomesnatih proizvoda u Žito d.o.o. Osijek
(Technical - technological and financial
solution of extended pigs breeding for the
production of dry-cured products in Žito Ltd.
Osijek)
Autori
Pipunić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
03.07
Godina
2015
Stranica
80
Mentor
Domaćinović, Matija
Ključne riječi
svinjogojstvo ; crna slavonska svinja ; Slavonija ; prerada mesa ; suhomesnati proizvodi ; pršuti ; trajne salame ; sljedivost ; tradicionalna proizvodnja ; suvremena tehnologija ; ruralni razvoj ; turizam
(Pork production ; black slavonian pig ; Slavonia ; meat processing ; cured meat products ; prosciutto ; cured salami ; traceability ; traditional production ; modern tehnology ; rural development ; tourism)
Sažetak
Ratarstvo i stočarstvo, kao grane poljoprivrede, su vrlo značajne djelatnosti u Hrvatskoj. Najzastupljenija grana stočarstva je svinjogojstvo koje je osobito razvijeno u Slavoniji i Baranji gdje postoji duga tradicija uzgoja svinja i proizvodnje autohtonih suhomesnatih proizvoda. Osim u Slavoniji, tradicionalna proizvodnja prisutna je i u priobalnom dijelu Hrvatske poznatom po proizvodnji pršuta (istarski, dalmatinski, drniški i krčki). Prema brojnim statističkim pokazateljima Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji svinjskog mesa te se značajan dio sirovine uvozi zbog čega se tradicionalni proizvodi često rade od uvozne sirovine. Tvrtka Žito d.o.o. je regionalni lider u proizvodnji i prodaji poljoprivrednih i osnovnih prehrambenih proizvoda na području istočne Hrvatske. Budući da tvrtka posjeduje vlastitu tvornicu stočne hrane i svinjogojsku proizvodnju odlučila se na investicije u području svinjogojstva gdje će uzgojem svinja u produženom tovu investirati u djelatnost prerade mesa i proizvodnje pršuta, trajnih salama i suhomesnatih proizvoda uz korištenje domaće sirovine i moderne tehnologije. Globalni trendovi u prehrani se sve više okreću prema zdravoj hrani, s nižim udjelom soli i bez štetnih sastojaka te je sve važnije porijeklo proizvoda i kontrolirana kvaliteta proizvodnog procesa što se postiže suvremenom tehnologijom. Zahvaljujući potpunoj sljedivosti u proizvodnji, proizvodi tvrtke Žito će biti izrađeni na suvremeni način, okusom i mirisom bliski potrošačima na globalnom tržištu, kontrolirane kvalitete i porijekla sirove te zbog visokovrijednih nutritivnih svojstava pogodni za sve dobne skupine potrošača. Ove investicije, imaju za cilj stvoriti novu dodanu vrijednost, ne samo za tvrtku, nego i za cijelu regiju, a to će se postići kroz zapošljavanje, suradnju i razvoj turizma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Matija Domaćinović
(mentor)