Pregled bibliografske jedinice broj: 798156
Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.)
Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 798156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u
plodu paprike (Capsicum annuum, L.)
(Total antioxidant activity in fruit of pepper
(Capsicum annuum, L.))
Autori
Kelić, Marinela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
07.10
Godina
2013
Stranica
42
Mentor
Parađiković, Nada
Ključne riječi
paprika ; fenoli ; askorbinska kiselina ; karotenoidi ; antioksidacijska aktivnost
(pepper ; phenols ; ascorbic acid ; carotenoids ; antioxidant activity)
Sažetak
Paprika (Capsicum annuum L.) ima vrlo važnu ulogu u obrani ljudskog organizma od mnogobrojnih bolesti, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidacijskih tvari. Brojna istraživanja provedena na paprici dokazala su prisutnost visokog sadržaja askorbinske kiseline, fenolnih spojeva, karotenoida, a samim time i visoku antioksidacijsku aktivnost. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline, karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti kod morfološki različitih plodova paprike, te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva, te ukupna antioksidacijska aktivnost plodova paprike određeni su spektrofotometrijski. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r=0, 7563 ; p=0, 006), kao i sadržaj ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti. Kultivar (RC) imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (16, 37 µmol Trolox/g svj.tv.) i najveći sadržaj karotenoida (1, 62 car mg/100 g svj.tv.). Kultivar (BC) je drugi po antioksidacijskoj aktivnosti (9, 85 µmol Trolox/g svj.tv.) i sadrži najviše fenolnih spojeva (0, 91 mg galne kiseline/g svj.tv.). Vitaminom C je najbogatiji (63, 05 mg/100 g svj.tv.) kultivar (BZ), a ujedno je treći po vrijednosti antioksidacijske aktivnosti (7, 74 µmol Trolox/g svj.tv.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Nada Parađiković
(mentor)