Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798156

Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.)


Kelić, Marinela
Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 798156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.)
(Total antioxidant activity in fruit of pepper (Capsicum annuum, L.))

Autori
Kelić, Marinela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
07.10

Godina
2013

Stranica
42

Mentor
Parađiković, Nada

Ključne riječi
paprika ; fenoli ; askorbinska kiselina ; karotenoidi ; antioksidacijska aktivnost
(pepper ; phenols ; ascorbic acid ; carotenoids ; antioxidant activity)

Sažetak
Paprika (Capsicum annuum L.) ima vrlo važnu ulogu u obrani ljudskog organizma od mnogobrojnih bolesti, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidacijskih tvari. Brojna istraživanja provedena na paprici dokazala su prisutnost visokog sadržaja askorbinske kiseline, fenolnih spojeva, karotenoida, a samim time i visoku antioksidacijsku aktivnost. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline, karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti kod morfološki različitih plodova paprike, te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva, te ukupna antioksidacijska aktivnost plodova paprike određeni su spektrofotometrijski. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r=0, 7563 ; p=0, 006), kao i sadržaj ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti. Kultivar (RC) imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (16, 37 µmol Trolox/g svj.tv.) i najveći sadržaj karotenoida (1, 62 car mg/100 g svj.tv.). Kultivar (BC) je drugi po antioksidacijskoj aktivnosti (9, 85 µmol Trolox/g svj.tv.) i sadrži najviše fenolnih spojeva (0, 91 mg galne kiseline/g svj.tv.). Vitaminom C je najbogatiji (63, 05 mg/100 g svj.tv.) kultivar (BZ), a ujedno je treći po vrijednosti antioksidacijske aktivnosti (7, 74 µmol Trolox/g svj.tv.).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Nada Parađiković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kelić, Marinela
Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Kelić, M. (2013) 'Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.)', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Keli\'{c}, Marinela}, year = {2013}, pages = {42}, keywords = {paprika, fenoli, askorbinska kiselina, karotenoidi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utvr\djivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.)}, keyword = {paprika, fenoli, askorbinska kiselina, karotenoidi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Keli\'{c}, Marinela}, year = {2013}, pages = {42}, keywords = {pepper, phenols, ascorbic acid, carotenoids, antioxidant activity}, title = {Total antioxidant activity in fruit of pepper (Capsicum annuum, L.)}, keyword = {pepper, phenols, ascorbic acid, carotenoids, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font