Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798116

Nutritivni značaj prirodnih dodataka u hranidbi domaćih životinja


Gregačević, Lidija
Nutritivni značaj prirodnih dodataka u hranidbi domaćih životinja, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 798116 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivni značaj prirodnih dodataka u hranidbi domaćih životinja
(Nutritional importance of natural supplements in animal feeding)

Autori
Gregačević, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
26.02

Godina
2015

Stranica
45

Mentor
Domaćinović, Matija

Ključne riječi
prirodni dodatci ; hranidba životinja ; aditivi ; stočarska proizvodnja
(natural additives ; animal nutrition ; food additives ; animal production)

Sažetak
Dodatci hrani za životinje su posebno i vjerojatno najbrže razvijajuće područje hranidbe životinja.Visoka produktivnost te učinkovita konverzija hrane kao imperativi u suvremenoj stočarskoj proizvodnji mogu se ostvariti upravo uporabom određenih dodataka hranidbi životinja. U novije vrijeme zbog zabrane upotabe antibiotika kao promotora rasta životinja te zahtjevima potrošača za prirodno dobivenim namirnicama životinjskog podrijetla u suvremenoj se stočarskoj proizvodnji sve više koriste različiti prirodni dodatci. Cilj ovoga rada bio je prikazati osobitosti kemijskog sastava, djelovanja te primjene u stočarskoj proizvodnji različitih prirodnih dodataka kao što su češnjak, ružmarin, crni papar, artičoka, đumbira, origano, menta, mažuran, timijan, kim, šipak, kopriva, kamilica, maslačak, anis te biljna eterična ulja, a koji se danas koriste u hranidbi različitih vrsta i kategorija životinja. Iz istraživanja prikazanih u ovome radu vidljivo je kako većina prirodnih dodataka ima niz sličnih djelovanja koja uključuju: antimikrobno, imunostimulirajuće te imunomodulirajuće, antioksidativno i protuupalno. Zaključeno je, kako se zbog zabrane antibiotika kao promotora rasta, zahtjeva potrošača za prirodnom hranom životinjskog podrijetla kao i zbog svih prethodno spomenutih te višestruko dokazanih povoljnih djelovanja prirodnih dodataka na zdravlje i dobrobit životinja može očekivati da upravo ovi dodatci postanu dominantni dodatci u hranidbi životinja u budućnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Matija Domaćinović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gregačević, Lidija
Nutritivni značaj prirodnih dodataka u hranidbi domaćih životinja, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Gregačević, L. (2015) 'Nutritivni značaj prirodnih dodataka u hranidbi domaćih životinja', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grega\v{c}evi\'{c}, Lidija}, year = {2015}, pages = {45}, keywords = {prirodni dodatci, hranidba \v{z}ivotinja, aditivi, sto\v{c}arska proizvodnja}, title = {Nutritivni zna\v{c}aj prirodnih dodataka u hranidbi doma\'{c}ih \v{z}ivotinja}, keyword = {prirodni dodatci, hranidba \v{z}ivotinja, aditivi, sto\v{c}arska proizvodnja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grega\v{c}evi\'{c}, Lidija}, year = {2015}, pages = {45}, keywords = {natural additives, animal nutrition, food additives, animal production}, title = {Nutritional importance of natural supplements in animal feeding}, keyword = {natural additives, animal nutrition, food additives, animal production}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font