Pregled bibliografske jedinice broj: 798116
Nutritivni značaj prirodnih dodataka u hranidbi domaćih životinja
Nutritivni značaj prirodnih dodataka u hranidbi domaćih životinja, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 798116 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni značaj prirodnih dodataka u hranidbi domaćih životinja
(Nutritional importance of natural supplements in animal feeding)
Autori
Gregačević, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
26.02
Godina
2015
Stranica
45
Mentor
Domaćinović, Matija
Ključne riječi
prirodni dodatci ; hranidba životinja ; aditivi ; stočarska proizvodnja
(natural additives ; animal nutrition ; food additives ; animal production)
Sažetak
Dodatci hrani za životinje su posebno i vjerojatno najbrže razvijajuće područje hranidbe životinja.Visoka produktivnost te učinkovita konverzija hrane kao imperativi u suvremenoj stočarskoj proizvodnji mogu se ostvariti upravo uporabom određenih dodataka hranidbi životinja. U novije vrijeme zbog zabrane upotabe antibiotika kao promotora rasta životinja te zahtjevima potrošača za prirodno dobivenim namirnicama životinjskog podrijetla u suvremenoj se stočarskoj proizvodnji sve više koriste različiti prirodni dodatci. Cilj ovoga rada bio je prikazati osobitosti kemijskog sastava, djelovanja te primjene u stočarskoj proizvodnji različitih prirodnih dodataka kao što su češnjak, ružmarin, crni papar, artičoka, đumbira, origano, menta, mažuran, timijan, kim, šipak, kopriva, kamilica, maslačak, anis te biljna eterična ulja, a koji se danas koriste u hranidbi različitih vrsta i kategorija životinja. Iz istraživanja prikazanih u ovome radu vidljivo je kako većina prirodnih dodataka ima niz sličnih djelovanja koja uključuju: antimikrobno, imunostimulirajuće te imunomodulirajuće, antioksidativno i protuupalno. Zaključeno je, kako se zbog zabrane antibiotika kao promotora rasta, zahtjeva potrošača za prirodnom hranom životinjskog podrijetla kao i zbog svih prethodno spomenutih te višestruko dokazanih povoljnih djelovanja prirodnih dodataka na zdravlje i dobrobit životinja može očekivati da upravo ovi dodatci postanu dominantni dodatci u hranidbi životinja u budućnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Matija Domaćinović
(mentor)