Pregled bibliografske jedinice broj: 797949
Mišljenja i stavovi potrošača o značaju tradicijskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Slavonije i Baranje
Mišljenja i stavovi potrošača o značaju tradicijskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Slavonije i Baranje // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 148-152 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 797949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mišljenja i stavovi potrošača o značaju tradicijskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Slavonije i Baranje
(Consumer oppinions and attitudes regarding Slavonia and Baranya traditional food products)
Autori
Lončarić, Ružica ; Rebekić, Andrijana ; Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 148-152
ISBN
978-953-7878-27-6
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tradicijski proizvodi ; Slavonija i Baranja ; potrošači ; društvena zajednica
(traditional products ; Slavonia and Baranya ; consumers ; social community)
Sažetak
Tradicijski poljoprivredni-prehrambeni proizvodi izuzetno su značajan dio europske kulture, identiteta i nasljeđa. Unutar europskog tržišta hrane, tradicijski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi predstavljaju rastući segment. Iako Hrvatska obiluje mnogim tradicijskim proizvodima, njihova ponuda nije dostatna za zadovoljenje domaćeg i turističkog tržišta. Cilj rada bio je istražiti mišljenja i stavove potrošača Osječko-baranjske županije o tradicijskim proizvodima Slavonije i Baranje te njihovom značaju za širu društvenu zajednicu. Anketno istraživanje provedeno je na uzorku od 500 ispitanika s područja Osječko-baranjske županije u proljeće 2012. godine. Podaci su statistički obrađeni pomoću SAS sustava za Windows, jednosmjerne analize varijance (ANOVA) i Tukey testa. Potrošači općenito imaju pozitivan stav prema tradicijskim proizvodima Slavonije i Baranje. Kao najveće prednosti navode njihovu kvalitetu, originalnost, prirodnost i okus. Ovi rezultati bi mogli koristiti poljoprivrednim proizvođačima kako bi bolje razumjeli motive potrošača te sukladno tome prilagodili marketing strategije. Potrošači tradicijske proizvode smatraju značajnim za društvenu zajednicu pogotovo njihovu ulogu u očuvanju kulture i baštine te potrebu veće priznatosti i ugleda tradicijskih proizvoda u društvu. Marketinškim naporima pomoću prepoznatljivog označavanja potrebno je stvoriti povjerenje potrošača i njihovu veću cjenovnu spremnost. Nadalje, treba poticati udruživanja proizvođača u stručnom i financijskom smislu, kao i njihov zajednički nastup na tržištu. Važno je ustrajati u zaštiti autohtonih proizvoda, kako na nacionalnom, tako i na europskom planu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tihana Sudarić
(autor)
Andrijana Rebekić
(autor)
Krunoslav Zmaić
(autor)
Ružica Lončarić
(autor)