Pregled bibliografske jedinice broj: 797889
Konkurentnost proizvodnje rajčice Republike Hrvatske
Konkurentnost proizvodnje rajčice Republike Hrvatske, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 797889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konkurentnost proizvodnje rajčice Republike
Hrvatske
(Competitiveness of the Croatian tomatoes)
Autori
Rašić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
47
Mentor
Lončarić, Ružica
Ključne riječi
rajčica ; uvoz ; izvoz ; proizvodnja ; površina ; carina
(tomatoes ; import ; export ; production ; land ; customs)
Sažetak
Rajčica je jednogodišnja biljka i zauzima značajno mjesto u prehrani ljudi. Podrijetlom iz Perua, s Anda, a uzgojili su je Azteci u Meksiku. Zajedno s kukuruzom, krumpirom, slatkim krumpirom i čili paprikom, uvezena je u Španjolsku u ranom XVI. stoljeću, a uvezao ju je Kolumbo. Najveći svjetski proizvođač rajčice je Kina sa 48, 572.921 tona godišnje. Važan je izvor minerala za ljudski organizam, prevladava kalij. Rajčica se može uzgajati na otvorenom prostoru, zaštićenom kao što su staklenici i plastenici te uzgoj bez tla kao što je hidroponski uzgoj. Hrvatska godišnje zasije oko 1.800 hektara rajčice što predstavlja proizvodnju od oko 35.000 tona. Godišnje se uvozi oko 10.000 tona dok je izvoz rajčica u druge zemlje oko 250 tona. Iz tih podataka vidljivo je kako je pokrivenost uvoza izvozom jako mala tj.samo 2, 5%. U radu je uspoređena konkurentnost proizvodnje Republike Hrvatske sa susjednim zemljama , Slovenijom, Mađarskom te Bosnom i Hercegovinom. Usporedbom s njima ustanovljeno je kako Hrvatska po skoro svim ispitivanim parametrima zaostaje za susjednim zemljama. Iz svega navedenog zaključuje se kako Republika Hrvatska treba ulagati u suvremenu tehnologiju proizvodnje rajčice, povećati određene subvencije kako bi povećali konkurentnost te više uzgajati na hidroponski i zaštićeni način proizvodnje kako bi se povećala proizvodnja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ružica Lončarić
(mentor)