Pregled bibliografske jedinice broj: 797794
OPTIMIZACIJA UČINA VIŠEVRETENSKIH GLODALICA ZA OBRADU DRVA
OPTIMIZACIJA UČINA VIŠEVRETENSKIH GLODALICA ZA OBRADU DRVA // Glasnik za šumske pokuse, 32 (1995), 129-168 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 797794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIZACIJA UČINA VIŠEVRETENSKIH GLODALICA ZA OBRADU DRVA
(OPTIMIZATION OF THE WOODWORKING MULTISPINDLE MILLING MACHINES EFFICIENCY)
Autori
Risović Stjepan
Izvornik
Glasnik za šumske pokuse (0352-3861) 32
(1995);
129-168
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
optimizacija; učin; obradba drva; glodanje
(woodworking; milling; cutting)
Sažetak
U radu se iznose rezultati istraživanja obradbe drva glodanjem. Eksperimentalni dio pokusa obavljen je na viševretenskim glodalicama, kakve se obično upotrebljavaju za obradbu drva odvajanjem čestica u drvnoj industriji. Sva su ispitivanja obavljena prema višefaktornom planu pokusa na dvije vrste drva, na bukovini i na jelovini. Pritom je u potpunosti poštovan postupak koji je uvriježen pri obradbi drva: glodala ne mijenjaju frekvenciju vrtnje ni svoj položaj tijekom rada, obradak se u jednom prolazu giba stalnom posmičnom brzinom. Ukupno su varirani posmaci u tri razine za tri različite dubine glodanja. Osim kontrole smjera obradbe, temperature i mokrine drva pojedinačnim mjerenjima potvrđena je proračunska hrapavost površine obratka u granicama od 4 m do 29 m. Za sve provedene pokuse utvrđene su čvršće sveze proučavanih veličina pri glodanju jelovine negoli obradbi bukovine, npr. za ovisnost jediničnog otpora glodanja u ovisnosti o posmičnoj brzini i dr. Inače su jedinični otpori glodanja bukovine veći za oko 55% od onih utvrđenih za jelovinu pri sličnim eksploatacijskim uvjetima. Najveći utrošak jedinične energije pri dubini glodanja bukovine od 7, 5 mm iznosi 120, 3 J/mm, a za jelovinu pri dubini glodanja od 8 mm 113, 1 J/mm. Značajnije su razlike utvrđene pri najmanjim ispitnim dubinama glodanja: za bukovinu je jedinična energija glodanja iznosila 47, 7 J/mm, a za jelovinu 29, 2 J/mm. Uz svekoliku korisnost glodanja koja određuje optimum odradbe, može se ustvrditi da je ta korisnost proporcionalna s posmičnom brzinom i jediničnom širinom obradbe, a obrnuto proporcionalna sa zbrojem vrijednosti ulaznih procesnih veličina (alata, stroja, poslužitelja i energije) u jedinici vremena. Kao osnova za osnutak vlastitog modela glodanja, uz pridržavanje znanih i općih načela, uzeti su parametri koji su potekli iz teorijske analize ove vrste obradbe drva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo, Biotehnologija