Pregled bibliografske jedinice broj: 797615
Krmna vrijednost sorata graška i žitarica za voluminoznu krmu
Krmna vrijednost sorata graška i žitarica za voluminoznu krmu, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 797615 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Krmna vrijednost sorata graška i žitarica za
voluminoznu krmu
(Feed value of pea and cereal varieties for forage)
Autori
Jurić, Stipo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
01.10
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Gantner, Ranko
Ključne riječi
krmna vrijednost ; voluminozna krma ; grašak ; žitarice
(feed value ; forage ; pea ; cereals)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti krmnu vrijednost sorti graška i žitarica kao komponenti ozime krmne smjese. Uzgoj ispitivanih sorti proveden je u randomiziranom poljskom pokusu 2012. godine, u 11 varijanti tj. kombinacija sorti i omjera sjetve, a prikazani su rezultati analize krmne vrijednosti iz roka košnje 18. svibnja 2012. Istraživane sorte graška i žitarica pokazale su visoku koncentraciju sirovih bjelančevina, u rasponu 17, 25 do 24, 19 % u suhoj tvari. Neto energija za laktaciju istraživanih sorti kretala se u rasponu od 5, 98 do 7, 69 MJ/kgST što se može smatrati visokom energetskom vrijednošću iz raspona silažnoga kukuruza. Grašak Osječki zeleni se istakao po najvišoj koncentraciji sirovih bjelančevina, pšenica Mura po najvišem sadržaju neto energije za laktaciju, grašak Letin po vrlo brzoj dinamici razvoja i ranoj tvorbi prinosa te relativno visokoj energetskoj vrijednosti i otpornosti na polijeganje, a tritikale BC-Goran po najnižem sadržaju sirovih bjelančevina i neto energije za laktaciju. Relativno niža kvaliteta tritikalea BC-Goran bila je posljedica njegove relativno brže dinamike razvoja i posljedično niže probavljivosti hranjivih tvari. Isto svojstvo je bilo povezano s vrlo ranom tvorbom visokog prinosa suhe tvari, kako je već izviješteno u prethodnom istraživanju. Povećanje omjera sjetve u korist graška Osječki zeleni bilo je povezano s povećanom koncentracijom bjelančevina u prinosu suhe tvari ozimih smjesa, a kao posljedica većeg udjela graška u ukupnom prinosu suhe tvari. Primijenjeni rok košnje omogućuje zasnivanje naknadnoga krmnoga usjeva i ostvarivanje dvije žetve godišnje
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)