Pregled bibliografske jedinice broj: 797602
Uporaba i značaj bijele djeteline u različitim sustavima stočarske proizvodnje
Uporaba i značaj bijele djeteline u različitim sustavima stočarske proizvodnje, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 797602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uporaba i značaj bijele djeteline u različitim
sustavima stočarske proizvodnje
(White clover usage and importance in various
livestock production systems)
Autori
Schmidt, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Gantner, Ranko
Ključne riječi
bijela djetelina ; krma ; stočarstvo
(white clover ; forage ; livestock production)
Sažetak
Bijela djetelina (Trifolium repens L.) je najrasprostranjenija leguminoza koja služi za ispašu ovaca i goveda. Rod Trifolium uključuje više od 250 vrsta od kojih su 10 od važnog agronomskog značenja. Bijela djetelina se nalazi u podvrsti Lotoidea zajedno s ostalim višegodišnjim djetelinama Trifolium hybridum i Trifolium ambigum. Centri rasprostranjenosti za bijelu djetelinu nalaze se na zapadnom Mediteranu, istočnoj Africi i južnoj Americi. Karakterna osobina bijele djeteline je u njenoj građi stabljike koja se sastoji od mreže stolona. Zahvaljujući građi stabljike bijele djeteline ona je otporna na defolijaciju i druge stresove (pohranjivanje zaliha- ugljikohidrati) stoga je time izražena njena učinkovitost i kompatibilnost sa travama u rano proljeće. Veličina listova određuje koje sustavu stočarske proizvodnje kultivara najbolje pogoduje. Kultivari malog lista smatraju se prikladnim za kontinuiranu i jaku ispašu ovcama. Kultivari srednjeg velikog prikladni su za rotacijsku, a oni s velikim i jako velikim listovima za umjereno jaku ispašu goveda ili konzerviranje (silaža i sjenaža). Kultivari s velikim listovima svrstani su u tzv.Ladino tip. Bijela djetelina ima veću nutritivnu vrijednost od trava zbog većeg sadržaja proteina i manjeg sadržaja vlakana. Te karakteristike bijele djeteline povoljno utječu na probavu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek