Pregled bibliografske jedinice broj: 797595
Proizvodnja krme za mliječna goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede
Proizvodnja krme za mliječna goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijkeu, Osijek
CROSBI ID: 797595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja krme za mliječna goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede
(Fodder production for dairy cattle on the Family farm Mato Petričević from Babina Greda)
Autori
Petričević, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijkeu
Mjesto
Osijek
Datum
23.07
Godina
2015
Stranica
48
Mentor
Gantner, Ranko
Ključne riječi
proizvodnja krmiva; mliječna goveda
(fodder production; dairy cattle)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je prikazati ustanovljeni (etablirani) sustav proizvodnje krmiva za hranidbu goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede, dati kritički osvrt i prijedloge poboljšanja u službi hranidbe goveda. Podaci su dobiveni terenskim istraživanjem, rezultati metodama analize i sinteze, a zaključci metodama indukcije i dedukcije. Istraživanjem je utvrđeno da OPG Mato Petričević iz Babine Grede raspolaže resursima za proizvodnju krmiva u mnogo većoj mjeri od potrebitih za zadovoljavanje hranidbenih potreba vlastite mliječne i tovne junadi. Više od polovice proizvedenih krmiva se prodaje van OPG-a, tj. manje od polovice se koristi za hranidbu goveda. Mliječnost krava je na nezadovoljavajuće niskoj razini (11 do 15 litara na dan), a i prirasti tjelesne mase junadi su manji od poželjnih (0, 4 do 0, 9 kg/dan). Glavni uzrok niske mliječnosti i nižeg prirasta tjelesne mase jest hranidba deficitarna proteinima, dok su energetske potrebe svih kategorija goveda dobro podmirene čak i za mnogo veće razine mliječnosti i prirasta. Kao glavne mjere poboljšanja proizvodnosti grla, u radu su predložene slijedeće: košnja lucerne i livadnih trava u mlađim razvojnim stadijima kada imaju veću koncentraciju proteina, promjene plodoreda s uvođenjem novih oraničnih krmnih kultura bogatijih proteinima i uvođenje napasivanja tijekom tople polovice godine. Očekuje se da bi većina preporučenih promjena vrlo malo povećala udio zemljišta aktiviranog za vlastito govedarstvo, čime bi se vrlo malo smanjio onaj dio biljne proizvodnje namijenjen prodaji van OPG-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)