Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 797595

Proizvodnja krme za mliječna goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede


Petričević, Marko
Proizvodnja krme za mliječna goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijkeu, Osijek


CROSBI ID: 797595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja krme za mliječna goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede
(Fodder production for dairy cattle on the Family farm Mato Petričević from Babina Greda)

Autori
Petričević, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijkeu

Mjesto
Osijek

Datum
23.07

Godina
2015

Stranica
48

Mentor
Gantner, Ranko

Ključne riječi
proizvodnja krmiva; mliječna goveda
(fodder production; dairy cattle)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je prikazati ustanovljeni (etablirani) sustav proizvodnje krmiva za hranidbu goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede, dati kritički osvrt i prijedloge poboljšanja u službi hranidbe goveda. Podaci su dobiveni terenskim istraživanjem, rezultati metodama analize i sinteze, a zaključci metodama indukcije i dedukcije. Istraživanjem je utvrđeno da OPG Mato Petričević iz Babine Grede raspolaže resursima za proizvodnju krmiva u mnogo većoj mjeri od potrebitih za zadovoljavanje hranidbenih potreba vlastite mliječne i tovne junadi. Više od polovice proizvedenih krmiva se prodaje van OPG-a, tj. manje od polovice se koristi za hranidbu goveda. Mliječnost krava je na nezadovoljavajuće niskoj razini (11 do 15 litara na dan), a i prirasti tjelesne mase junadi su manji od poželjnih (0, 4 do 0, 9 kg/dan). Glavni uzrok niske mliječnosti i nižeg prirasta tjelesne mase jest hranidba deficitarna proteinima, dok su energetske potrebe svih kategorija goveda dobro podmirene čak i za mnogo veće razine mliječnosti i prirasta. Kao glavne mjere poboljšanja proizvodnosti grla, u radu su predložene slijedeće: košnja lucerne i livadnih trava u mlađim razvojnim stadijima kada imaju veću koncentraciju proteina, promjene plodoreda s uvođenjem novih oraničnih krmnih kultura bogatijih proteinima i uvođenje napasivanja tijekom tople polovice godine. Očekuje se da bi većina preporučenih promjena vrlo malo povećala udio zemljišta aktiviranog za vlastito govedarstvo, čime bi se vrlo malo smanjio onaj dio biljne proizvodnje namijenjen prodaji van OPG-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ranko Gantner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petričević, Marko
Proizvodnja krme za mliječna goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijkeu, Osijek
Petričević, M. (2015) 'Proizvodnja krme za mliječna goveda na OPG-u Mato Petričević iz Babine Grede', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijkeu, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {48}, keywords = {proizvodnja krmiva, mlije\v{c}na goveda}, title = {Proizvodnja krme za mlije\v{c}na goveda na OPG-u Mato Petri\v{c}evi\'{c} iz Babine Grede}, keyword = {proizvodnja krmiva, mlije\v{c}na goveda}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {48}, keywords = {fodder production, dairy cattle}, title = {Fodder production for dairy cattle on the Family farm Mato Petri\v{c}evi\'{c} from Babina Greda}, keyword = {fodder production, dairy cattle}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font