Pregled bibliografske jedinice broj: 797425
Analiza prerade šećerne repe u tvornici šećera Viro d.d. od 2009. do 2012. godine
Analiza prerade šećerne repe u tvornici šećera Viro d.d. od 2009. do 2012. godine, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 797425 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza prerade šećerne repe u tvornici šećera
Viro d.d. od 2009. do 2012. godine
(Analysis of sugar beet processing in sugar factory
Viro Inc. since 2009 by 2012)
Autori
Vučićević, Sanela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
15.07
Godina
2013
Stranica
37
Mentor
Rozman, Vlatka
Ključne riječi
šećerna repa ; šećerna trska ; šećer ; melasa ; repni rezanci ; tehnološki proces proizvodnje šećera
(sugar beet ; sugar cane ; sugar ; molasses ; sugar beet noodle ; technological process of sugar production)
Sažetak
Obavljeno je analiziranje prerade šećera u šećerani Viro d.d. u razdoblju od četiri godine, od 2009. do 2012. godine. Uspoređena je prerada šećerne repe s obzirom na količinu proizvedenog šećera i nusproizvoda (melasa i rezanac) tijekom četiri godine. Prikazana je proizvodnja šećera kroz dvije kampanje godišnje. Analizirana je količina gotovog proizvoda (šećera) i nusproizvoda (melase i rezanca) po godinama za šećernu repu, te količina šećera i nusproizvoda za šećernu trsku. Količina šećera iz šećerne repe kretala se od 53300000 kg do 79368000 kg, količina melase se kretala od 17495000 kg do 22544000 kg, a količina repnih rezanaca dobivenih iz šećerne repe se kretala od 13000000 kg do 28900000 kg. Utjecaj vremenskih prilika na pojedine proizvodne godine je bio značajan na prinos šećera i nusproizvoda, te je upravo zbog toga 2010. godina bila najbolja. Količina šećera iz šećerne trske se kretala od 49900000 kg do 78558000 kg, a količina melase od 2212000 kg do 3500000 kg.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)