Pregled bibliografske jedinice broj: 797324
Metode otkrivanja štetnih kukaca
Metode otkrivanja štetnih kukaca // Zbornik predavanja DDD Trajna edukacija za izvoditelje obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i osobe u nadzoru – Cjelovito (integralno) sauzbijanje štetnika hrane, uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, predmeta opće uporabe te muzejskih štetnika / Korunić, J. (ur.).
Zagreb: Korunić, 2015. str. 71-77 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 797324 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode otkrivanja štetnih kukaca
(Methods of detection of harmful insects)
Autori
Rozman, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja DDD Trajna edukacija za izvoditelje obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i osobe u nadzoru – Cjelovito (integralno) sauzbijanje štetnika hrane, uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, predmeta opće uporabe te muzejskih štetnika
/ Korunić, J. - Zagreb : Korunić, 2015, 71-77
ISBN
978-953-7247-27-0
Skup
DDD Trajna edukacija za izvoditelje obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i osobe u nadzoru – Cjelovito (integralno) sauzbijanje štetnika hrane, uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, predmeta opće uporabe te muzejskih štetnika
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.05., 02.06., 16.06. 2015
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
metode otkrivanja ; štetni kukci
(detection methods ; pest insects)
Sažetak
Štetni kukci predstavljaju konstantnu prijetnju u skladištima poljoprivrednih proizvoda i hrane, trgovinama hrane, subjektima u poslovanju s hranom te u konačnici i domaćinstvima. Njihove populacije direktno uvjetuju gubitak na težini proizvoda uslijed prehrane, gubitak kvalitete proizvoda onečišćenjem ekskrecijskim produktima. Neke vrste kukaca prenose bakterije i viruse potencijalno opasne po čovjeka i domaće životinje, potpomažu u širenju spora skladišnih gljivica u masi proizvoda, izazivaju alergijskie reakcije kod ljudi i stoke, utiču na povišenje vlage i termperature uskladištenih proizvoda. Otkrivanje njihovih populacija u proizvodu nije uvijek jednostavan zadatak, jer se najčešće radi o vrlo sitnim organizmima, čije prisustvo uočimo tek ako se masovno razmnože, a štete su već učinjene. Stoga je nužno znati na vrijeme prepoznati njihovu pojavu kako bi se zaustavio razvoj i smanjile moguće štete na proizvodima, što se postiže kontinuiranim pregledom objekata, kao i uzorkovanjem proizvoda svaka dva tjedna. Na taj način moguće je otkriti početnu prisutnost populacije štetnika, što znači da osoblje koje vrši uzorkovanje robe mora znati kako uzorkovati, čime će uzorkovati, koliko će uzoraka treba uzeti, kako će analizirati uzorke te da li će dobiveni rezultati pregleda uzoraka biti reprezentativni za cijeli objekt. Iz pravilno uzetih uzoraka robe može se odrediti vrsta štetnika, gustoća populacije štetnika na pojedinim mjestima u objektu, prostorna i vremenska distribucija štetnika, promjene u dužini razvojnog ciklusa štetnih vrsta, brojnost vrsta štetnika, postotak zaraženog uskladištenog proizvoda te potrebitost provođenja zaštitnih mjera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)