Pregled bibliografske jedinice broj: 797321
Kukci – gospodarski štetnici uskladištenih poljoprivrednih proizvoda i hrane te prepoznavanje prema nastalim štetama.
Kukci – gospodarski štetnici uskladištenih poljoprivrednih proizvoda i hrane te prepoznavanje prema nastalim štetama. // Zbornik predavanja DDD Trajna edukacija za izvoditelje obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i osobe u nadzoru – Cjelovito (integralno) sauzbijanje štetnika hrane, uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, predmeta opće uporabe te muzejskih štetnika / Korunić, J. (ur.).
Zagreb: Korunić, 2015. str. 21-49 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 797321 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kukci – gospodarski štetnici uskladištenih
poljoprivrednih proizvoda i hrane te
prepoznavanje prema nastalim štetama.
(Insects - economic pests of stored products and
food, and recognizing the damage incurred)
Autori
Rozman, Vlatka ; Korunić, Zlatko ; Liška, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja DDD Trajna edukacija za izvoditelje obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i osobe u nadzoru – Cjelovito (integralno) sauzbijanje štetnika hrane, uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, predmeta opće uporabe te muzejskih štetnika
/ Korunić, J. - Zagreb : Korunić, 2015, 21-49
ISBN
978-953-7247-27-0
Skup
DDD Trajna edukacija za izvoditelje obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i osobe u nadzoru – Cjelovito (integralno) sauzbijanje štetnika hrane, uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, predmeta opće uporabe te muzejskih štetnika
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.05., 02.06., 16.06. 2015
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kukci ; uskladišteni proizvodi ; hrana
(insects ; stored products ; food)
Sažetak
Kukci kao gospodarski štetnici uskladištenih poljoprivrednih proizvoda i hrane predstavljaju konstantnu prijetnju tijekom čuvanja proizvoda u skladišnim objektima, proizvodnim pogonima, trgovinama s hranom, subjektima u poslovanju s hranom pa i u domaćinstvima. To su kozmopolitski vrste koje su se tijekom evolucije adaptirale na zatvorene objekte u kojima se nalaze prehrambeni proizvodi i sve što je za njih dostupna hrana. Da bi se spriječila njihova distribucija, neophodno je znati o kojim se vrstama radi, koje štete čine, kako prevenirati njihovu pojavu te na koji način ih suzbiti, a da kakvoća i sigurnost poljoprivrednih proizvoda i hrane ne bude upitna. S obzirom da se danas sirovine i prehrambeni proizvodi trže diljem svijeta, samim tim postoji opravdana opasnost od širenja novih vrsta i u zemlje u kojima ih do sada nije bilo. Njihovo prisustvo direktno uvjetuje gubitak na težini proizvoda uslijed prehrane, gubitak kvalitete proizvoda onečišćenjem ekskrecijskim produktima te izgrizanjem klice (ako se radi o sjemenskom materijalu), neke vrste prenose bakterije i viruse potencijalno opasne po čovjeka i domaće životinje, potpomažu u širenju spora skladišnih gljivica u masi proizvoda, neke vrste izazivaju alergijske reakcije kod ljudi i stoke, a utiču i na povišenje vlage i temperature uskladištenih poljoprivrednih proizvoda. Prepoznavanje njihovih populacija u proizvodu nije uvijek ni jednostavan zadatak, jer se najčešće radi o vrlo sitnim organizmima, čije prisustvo uočimo tek ako se masovno razmnože, a štete su već učinjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek