Pregled bibliografske jedinice broj: 797071
USPOREDBA REFERENTNE METODE S ELEKTRONIČKIM ANALIZATOROM KERN ZA ODREĐIVANJE VODE U HRANI
USPOREDBA REFERENTNE METODE S ELEKTRONIČKIM ANALIZATOROM KERN ZA ODREĐIVANJE VODE U HRANI, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 797071 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA REFERENTNE METODE S ELEKTRONIČKIM ANALIZATOROM KERN ZA ODREĐIVANJE VODE U HRANI
(COMPARISON OF REFERENCE METHOD WITH ELECTRONIC ANALYZER KERN FOR DETERMINATION OF WATER IN FOOD)
Autori
Ivančić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.01
Godina
2016
Stranica
33
Mentor
Cvrtila Fleck, Željka
Ključne riječi
referentna metoda; elektronički analizator KERN; udio vode
(reference method; electronic device KERN; water content)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti referentnu metodu utvrđivanja vode u hrani animalnog podrijetla i metodu određivanja vode u hrani pomoću elektroničkog uređaja KERN. Za uzorke hrenovke sušene ISO metodom utvrđena prosječna količina vode od 60, 95 %, za sir 33, 25 %, te za mlijeko u prahu od 3, 03 %. Elektroničkim analizatorom KERN u istim je uzorcima hrenovki utvrđena prosječna količina vode od 59, 66 %, u uzorcima sira utvrđena prosječna količina vode 29, 21 %, te za mlijeko u prahu od 3, 03 %. Poznato je da ISO metoda određivanja sadržaja vode sušenjem neosporno najtočnija metoda, ali i vremenski najdugotrajnija. Sušenjem električnim analizatorom KERN ubrzavamo rad te samim tim štedimo i vrijeme. S obzirom na dobivene rezultate možemo zaključiti da je uređaj KERN pogodan za analizu praškastih uzoraka te tvrdih uzoraka hrane koje je moguće usitnjavanjem pretvoriti u prah.
Izvorni jezik
Hrvatski