Pregled bibliografske jedinice broj: 796974
Važniji tehnološko tehnički činitelji i ekonomski rezultati pri uzgoju soje na Poljoprivrednom institutu Osijek
Važniji tehnološko tehnički činitelji i ekonomski rezultati pri uzgoju soje na Poljoprivrednom institutu Osijek, 2011., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 796974 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važniji tehnološko tehnički činitelji i
ekonomski rezultati pri uzgoju soje na
Poljoprivrednom institutu Osijek
(Important technological technical factors and
economic results in growing soybean on
Agricultural institute)
Autori
Dešić, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
24.03
Godina
2011
Stranica
57
Mentor
Prof. dr. sc. Mladen Jurišić
Neposredni voditelj
Prof. dr. sc. Mladen Jurišić
Ključne riječi
soja ; agrotehnika ; specifičnosti uzgoja ; ekonomski pokazatelji
(soybeans ; agrotehnique ; specifics ; economic indicators)
Sažetak
Soja predstavlja značajnu proteinsku i uljnu kulturu. Zrno soje se koristi kao izvor jestivih ulja i bjelančevina za ishranu ljudi, stoke te u razne industrijske svrhe. Značaj i važnost soje proizlazi iz kakvoće zrna, koje zbog svog sastava predstavlja glavnu komponentu ishrane ljudi širom Svijeta. Zbog sposobnosti fiksacije dušika pomoću kvržičnih bakterija, poželjna je kultura u plodoredu. Za ostvarivanje visokog prinosa potrebno je biljkama osigurati povoljne uvjete za rast i razvoj. Mjere koje to omogućuju su agrotehničke mjere koje uključuju plodored, obradu tla, gnojidbu, sjetvu, njegu i žetvu. Soja se često uzgaja u skraćenom plodoredu s kukuruzom, pamukom ili žitaricama i može zauzeti svako mjesto u plodoredu u kojem dolazi kukuruz. Osnovna obrada tla obavlja se krajem ljeta i početkom jeseni, na dubinu od 30-35 cm. Na taj način se osigurava rastresiti sloj tla za rast korijena te usvajanje hraniva tjekom vegetacije. Dopunskom obradom priprema se tlo za kvalitetnu sjetvu. Sjemenu soje potreban je dobar kontakt sa vlagom u tlu i rastresiti sloj tla koji spriječava gubitak vode u tlu. Sjetvu soje se vrši kada se temperatura tla ustali na 10°C. U istočnoj Slavoniji i Baranji sjetva I. i II. grupe obavlja su prvoj polovici travnja. Sjetva 0. i 00. obavlja se do kraja travnja. Kemijska zaštita prvenstveno se odnosi na suzbijanje korova, odnosno primjenu herbicida poslije nicanja. Suzbijanje bolesti fungicidima i insekticidima vrlo je rijetko. Žetva soje obavlja se prvom polovicom srpnja, pri 14-16% vlage u zrnu. Izračunavanje ekonomskih pokazatelja obavljeno je na Poljoprivrednom institutu Osijek. Temeljem prikupljenih podataka utvrđeno je da soja nije visoko profitabilna kultura, te da je za ostvarivanje značajnijih prihoda potrebno posijati veće površine i ostvariti veći urod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mladen Jurišić
(mentor)