Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 796833

Kemijski sastav i svojstva kuhanog sira s područja Slavonije


Mišlov, Martina
Kemijski sastav i svojstva kuhanog sira s područja Slavonije, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 796833 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i svojstva kuhanog sira s područja Slavonije
(The chemical composition and properties of cooked cheese from the area of Slavonia)

Autori
Mišlov, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
03.07

Godina
2015

Stranica
58

Mentor
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kuhani sir ; kemijski sastav ; senzorska svojstva ; tekstura i boja sira
(cooked cheese ; chemical composition ; sensory properties ; cheese texture and colour)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati kemijski sastav i svojstva domaćih kuhanih sireva prikupljenih na Osječkoj tržnici. U tu svrhu je analizirano 7 uzoraka kuhanih sireva (4 dimljena i 3 nedimljena) proizvedenih na različitim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja Slavonije. Provedeno je ispitivanje kemijskog sastava, fizikalno-kemijskih svojstava, boje i teksturalnog profila kuhanih sireva (čvrstoća, odgođena elastičnost, kohezivnost, otpor žvakanju i elastičnost). Također su se ispitivala senzorska svojstva i mikrobiološka kakvoća prikupljenih uzoraka. Rezultati su pokazali značajnu neujednačenost senzorskih, kemijskih, teksturalnih i mikrobioloških svojstva sira, a najčešći uzrok toj pojavi je nestandardna proizvodnja koja se ogleda u različitosti sirovine, načina proizvodnje te uvjeta skladištenja. Kuhani se sir odlikuje karakteristikama zajamčenog tradicionalnog specijaliteta upravo zbog svoje raširenosti diljem Hrvatske dugim nizom godina te načina izrade ili tradicionalnog sastava po kojima se razlikuje od drugih sličnih sireva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mišlov, Martina
Kemijski sastav i svojstva kuhanog sira s područja Slavonije, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mišlov, M. (2015) 'Kemijski sastav i svojstva kuhanog sira s područja Slavonije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}lov, Martina}, year = {2015}, pages = {58}, keywords = {kuhani sir, kemijski sastav, senzorska svojstva, tekstura i boja sira}, title = {Kemijski sastav i svojstva kuhanog sira s podru\v{c}ja Slavonije}, keyword = {kuhani sir, kemijski sastav, senzorska svojstva, tekstura i boja sira}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}lov, Martina}, year = {2015}, pages = {58}, keywords = {cooked cheese, chemical composition, sensory properties, cheese texture and colour}, title = {The chemical composition and properties of cooked cheese from the area of Slavonia}, keyword = {cooked cheese, chemical composition, sensory properties, cheese texture and colour}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font