Pregled bibliografske jedinice broj: 796832
Optimizacija tehnološkog procesa proizvodnje tradicionalnog kuhanog sira u laboratorijskim uvjetima
Optimizacija tehnološkog procesa proizvodnje tradicionalnog kuhanog sira u laboratorijskim uvjetima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 796832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija tehnološkog procesa proizvodnje
tradicionalnog kuhanog sira u laboratorijskim
uvjetima
(Optimising of technological process of production
of cooked cheese in laboratory conditions)
Autori
Maretić, Nela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.10
Godina
2015
Stranica
60
Mentor
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kuhani sir ; proizvodnja ; fizikalno-kemijska svojstva ; prinos i senzorska analiza
(cooked cheese ; production ; physical and chemical characteristics ; yield and sensory analysis)
Sažetak
Kuhani sir karakterističan je za područje sjeverozapadne i istočne Hrvatske. Tradicionalno se proizvodi od kravljeg mlijeka, a u posljednje vrijeme pojedini proizvođači ga proizvode i od kozjeg, odnosno mješavine kozjeg i kravljeg mlijeka. Proces proizvodnje kuhanog sira nije standardiziran i razlikuje se od proizvođača do proizvođača. Kako bi utvrdili optimalne tehnološke parametre za njegovu proizvodnju proizvedeno je šest različitih uzoraka kuhanog sira. Ispitivan je optimalni udio mliječne masti u mlijeku, volumen dodane octene kiseline te količina soli za soljenje gruša. Optimalni parametri proizvodnje određeni su nakon određivanja iskorištenja, fizikalno-kemijskih svojstava sira te senzorske analize. Iz provedenih analiza utvrđeni su optimalni parametri za proizvodnju kuhanog sira: mlijeko s udjelom mliječne masti 3, 2 ili 4, 0%, dodatak alkoholnog octa u količini od 1, 5% na ukupnu količinu mlijeka te zasoljavanje gruša s 1, 5% soli na ukupnu količinu mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(mentor)