Pregled bibliografske jedinice broj: 796550
Sukladnost s mikrobiološkim kriterijima za bakteriju Listeria monocytogenes u gotovoj hrani do isteka roka trajanja
Sukladnost s mikrobiološkim kriterijima za bakteriju Listeria monocytogenes u gotovoj hrani do isteka roka trajanja // IX. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Opatija, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 796550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sukladnost s mikrobiološkim kriterijima za bakteriju Listeria monocytogenes u gotovoj hrani do isteka roka trajanja
(Compliance with the microbiological criteria for the bacteria Listeria monocytogenes in RTE food until the end of the shelf-life)
Autori
Humski, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
IX. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.05.2015. - 27.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Listeria monocytogenes; gotova hrana; mikrobiološki kriteriji
(Listeria monocytogenes; RTE food; microbiological criteria)
Sažetak
Preuzimanjem i usklađivanjem zakonskog okvira na području sigurnosti hrane odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane prebačena je na proizvođača ( SPH). Iako je od zakonske obveze primjene proteklo više godina, još uvijek se susrećemo s nerazumijevanjem odgovornosti pojedinih učesnika koji u sustavu djeluju. To se posebice odnosi na uspostavljanje sustava samokontrole u manjim proizvodnim objektima kod primjene mikrobioloških kriterija, te unutar njih na primjenu kriterija za L. monocytogenes. Duljina roka trajanja i identifikacija određenih patogena, uključujući bakteriju L. monocytogenes, u sirovinama i proizvodnom objektu ključni su za uspješnu procjenu sigurnog roka trajanja i sastavni su dio sigurnosti proizvoda. Bitno je napomenuti da odstupanja od definiranih uvjeta, kao što su na primjer visoka razina inicijalne kontaminacije sirovina, previsoke temperature tijekom skladištenja/čuvanja i transporta ili predugačak rok trajanja, mogu imati značajan utjecaj na sigurnost proizvoda. Svrha istraživanja o roku trajanja u pogledu bakterije L. monocytogenes je dokazati sukladnost gotove hrane s propisanim graničnim vrijednostima za Kriterije sigurnosti hrane u odnosu na bakteriju L. monocytogenes tijekom roka trajanja. Pri određivanju „mikrobiološkog“ roka trajanja treba uvijek razmotriti različite čimbenike kao primjerice vrstu prehrambenog sektora, hrane i proizvodnog procesa. Svojstvena promjenjivost proizvedenih serija i varijabilnosti povezane s bakterijom L. monocytogenes moraju se također uzeti u obzir, isto kao i svi realno predviđeni uvjeti tijekom distribucije, skladištenja/čuvanja i korištenja, uključujući i one od strane potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina