Pregled bibliografske jedinice broj: 796544
Smjernice za procjenu mikrobiološke sigurnosti hrane spremne za konzumaciju ("ready-to-eat" hrane) na tržištu
Smjernice za procjenu mikrobiološke sigurnosti hrane spremne za konzumaciju ("ready-to-eat" hrane) na tržištu, 2015. (ostalo).
CROSBI ID: 796544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Smjernice za procjenu mikrobiološke sigurnosti hrane spremne za konzumaciju ("ready-to-eat" hrane) na tržištu
(Guidelines for Assessing the Microbiological Safety of Ready-to-Eat Foods)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Humski, Andrea ; Kovaček, Ivančica ; Benussi-Skukan, Andrea ; Beck, Relja ; Hengl, Brigita
Izvornik
London: Health Protection Agency, November 2009. Hrvatska agencija za hranu, prijevod 2015.
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2015
Ključne riječi
sigurnost hrane ; mikrobiologija ; RTE hrana
(food safety ; microbiology ; RTE food)
Sažetak
Agencija za zaštitu zdravlja (Health Protection Agency –HPA) obavlja analize hrane dostavljene od lokalnih i graničnih sanitarnih inspektora sa svrhom sprječavanja i smanjivanja pojave i posljedica infekcija na zdravlje ljudi1 i na taj način pomaže u očuvanju zdravlja. Hrana obuhvaćena ovim analizama uključuje uzorke iz programa nadzora i monitoringa, iz službenih kontrola, kao i one koji su ispitani tijekom postupaka istrage zbog izbijanja bolesti. Baveći se ovim analizama, HPA je prikupila mnogo podataka kako o mikrobiološkim rezultatima tako i, što je možda i važnije, o njihovom tumačenju. Prikupljene informacije iznesene su i u prethodnim izdanjima ovih smjernica2-4 kako bi u praksi poslužili laboratorijskom osoblju koje se bavi analizama hrane i nadležnoj inspekciji u tom području. Ove revidirane „Smjernice“ zamjenjuju dosadašnja izdanja i predstavljaju drugačiji pristup s povećanim naglaskom na javno zdravlje i zaštitu potrošača. U ovo izdanje uključene su i dodatne informacije o bakterijama koje uzrokuju bolesti prenosive hranom i onima koje služe kao indikatori stupnja higijene, potom tumačenja rezultata ispitivanja i komentari o lošim postupcima koji vjerojatno pridonose nepovoljnim rezultatima te prijedlozi za odgovarajuće javnozdravstvene aktivnosti. Mikrobiološki kriteriji, kao alat kojim se koriste upravitelji rizikom, trebaju biti primjenjivani samo kada je poznata njihova učinkovitost i doprinos opskrbi sigurnim proizvodima. Provedba samo mikrobioloških ispitivanja nije dovoljan jamac sigurnosti hrane, već je potrebno uzeti u obzir mikrobiološke kriterije koje treba koristiti kao podršku dobroj higijenskoj praksi (DHP) i sustavu analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACPP). Subjekt u poslovanju s hranom (SPH) obavezan je poduzeti sve mjere i postupke kojima će osigurati eliminaciju ili redukciju mikroorganizama na prihvatljivu razinu koja neće štetno utjecati na ljudsko zdravlje, dok se kroz službene kontrole utvrđuje usklađenost subjekata u poslovanju s hranom s navedenim kriterijima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Andrea Benussi-Skukan
(autor)
Brigita Hengl
(autor)
Andrea Humski
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Relja Beck
(autor)
Ivančica Kovaček
(autor)