Pregled bibliografske jedinice broj: 796508
Prisutnost i značaj bakterije Listeria monocytogenes u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla
Prisutnost i značaj bakterije Listeria monocytogenes u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 796508 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost i značaj bakterije Listeria
monocytogenes u namirnicama biljnog i
životinjskog podrijetla
(The presence and significance of Listeria
monocytogenes in foods of plant and animal origin)
Autori
Pešerović, Ariela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
27
Mentor
Kanižai Šarić, Gabriella
Ključne riječi
Listeria monocytogenes ; biljni proizvodi ; životinjski proizvodi ; infekcija ; listerioza
(Listeria monocytogenes ; vegetable products ; animal products ; infection ; listeriosis)
Sažetak
L. monocytogenes je izolirana iz različitih proizvoda biljnog ili životinjskog podrijetla. Trudnice, osobe starije dobi te osobe s oslabljenim imunitetom predstavljaju rizične skupine koje mogu biti inficirane listeriozom. Simptomi bolesti se očituju od probavnih problema do infekcije središnjeg živčanog sustava koji mogu završiti i letalnim ishodom. U prevenciji i zaštiti vrlo je važno provođenje kontrole kvalitete i zdravstvene ispravnosti u proizvodnji i preradi namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Gabriella Kanižai
(mentor)