Pregled bibliografske jedinice broj: 796431
Značaj simbiotske fiksacije dušika u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji
Značaj simbiotske fiksacije dušika u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, 2012., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 796431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj simbiotske fiksacije dušika u ekološkoj
poljoprivrednoj proizvodnji
(Significance of symbiotic nitrogen fixation in
organic farming)
Autori
Topol, Jurka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.12
Godina
2012
Stranica
44
Mentor
Kanižai Šarić, Gabriella
Ključne riječi
dušik ; simbiotska fiksacija dušika ; kvržične bakterije ; leguminoze ; ekološka poljoprivredna proizvodnja
(nitrogen ; symbiotic nitrogen fixation ; nodule bacteria ; legumes ; organic farming)
Sažetak
U poljoprivrednoj proizvodnji, uz dovoljne količine Sunčeve energije i vode, dušik je osnovni ograničavajućih čimbenik rasta i razvoja biljaka, a s time i postizanja optimalnih prinosa. Najveće zalihe ovog elementa nalaze se u atmosferi, gdje se dušik nalazi u molekularnom obliku kojeg biljke nisu u mogućnosti usvojiti i iskoristiti. Nedostupan dušik iz atmosfere se kroz proces fiksacije veže u nove spojeve te na taj način postaje dostupan mikroorganizmima i biljkama da ih iskoriste za svoje metaboličke potrebe. Fiksacija dušika može biti abiotska i biotska. Abiotska fiksacija dušika nije posredovana živim organizmima te se dijeli na prirodnu i umjetnu fiksaciju dušika. Biotska fiksacija dušika posredovana je živim organizmima i uključuje asimbiotsku, asocijativnu i simbiotsku fiksaciju dušika. Simbiotska fiksacija dušika najznačajnija za poljoprivrednu proizvodnju. Simbiotske interakcije započinju prepoznavanjem odgovarajućih kvržičnih bakterija i leguminoza, nakon čega slijedi infekcija i nodulacija. U nodulama, uz prisustvo enzima nitrogenaze dolazi do procesa fiksacije dušika u kojem se atmosferski dušik prevodi u amonijak kojeg biljka dalje uključuje u svoj metabolizam te ga iskorištava za svoje raznovrsne potrebe. U ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji koja je koncipirana na način da teži očuvanju prirode i okoliša, jedno od osnovnih načela je sjetva legumnioznih usjeva koja ima mnogostruke pozitivne ekonomske i ekološke učinke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Gabriella Kanižai
(mentor)