Pregled bibliografske jedinice broj: 796326
Značaj i uloga mineralnih elemenata u mlijeku i mliječnim proizvodimaThe importance and role of mineral elements in milk and dairy products
Značaj i uloga mineralnih elemenata u mlijeku i mliječnim proizvodimaThe importance and role of mineral elements in milk and dairy products, 2016., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 796326 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj i uloga mineralnih elemenata u mlijeku i mliječnim proizvodimaThe importance and role of mineral elements in milk and dairy products
(The importance and role of mineral elements in milk and dairy products)
Autori
Kajdić Kljajić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.01
Godina
2016
Stranica
35
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
mineralni elementi; makroelementi; mikroelementi; mlijeko i mliječni proizvodi
(mineral elements; macroelements; microelements; milk and dairy products)
Sažetak
U mlijeku je identificirano oko 40 različitih mineralnih elemenata, koji se dijele na makroelemente i mikroelemente. Makroelementi u mlijeku nalaze se u obliku anorganskih ili organskih soli u koje ubrajamo kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij, klor i sumpor. Za razliku od makroelemenata, mikroelemenata u mlijeku ima brojčano više. U njih ubrajamo cink, brom, selenij, aluminij, željezo, bakar, fluor, molibden i druge. Većina mikroelemenata prisutna je u tragovima ili samo kvalitativno dokazana poput barija, litija i kobalta. Najviše mineralnih elemenata nalazi se u obliku topljivih disociranih ili nedisociranih anorganskih soli u koje se ubrajaju kloridi, fosfati i citrati. Za razliku od topljivih i netopljivih anorganskih soli, mineralni elementi mogu se nalaziti u ionskom molekularnom i koloidnom obliku. Mlijeko i mliječni proizvodi su bogati mineralnim elementima i prijeko su potrebni i važni u svakodnevnoj prehrani. Njihova konzumacija izuzetno je važna prvenstveno radi biološke vrijednosti proteina i mineralnih elemenata. Cilj rada bio je proučiti dostupnu literaturu u kojoj su obrađeni mineralni elementi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Obrađene su i uspoređene vrijednosti koncentracija mineralnih elemenata u mliječnim proizvodima poput fermentiranih mlijeka, sireva, vrhnja i maslaca. Prikazana je prehrambena uloga svakog pojedinog mineralnog elementa, njihov preporučeni unos kao i utjecaj na ljudski organizam. Također, prikazane su i koncentracije mineralnih elemenata u određenim vrstama mlijeka, poput ovčjeg, kozjeg i kobiljeg. Uspoređene su njihove vrijednosti prema različitim autorima i navedene njihove odlike, prednosti i nedostaci. Prikazan je utjecaj pojedinih čimbenika kao npr. pasmine, hranidbe, stadija laktacije i zdravstvenog stanja mliječne žlijezde. Prema određenim literaturnim podacima uspoređene su vrijednosti fizikalnih svojstava u različitim vrstama mlijeka i prikazane sličnosti i variranja unutar pojedinih vrsta. S obzirom na daljnja istraživanja i usporedbe rezultata, može se zaključiti da mineralni elementi imaju veoma važnu ulogu. Njihov udjel u mlijeku i mliječnim proizvodima je od iznimne važnosti, uključujući fiziološku, biokemijsku i hranjivu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)