Pregled bibliografske jedinice broj: 796154
STANJE I PERSPEKTIVE PROIZVODNJE ALKOHOLNIH PIĆA OD JAGODASTOG VOĆA
STANJE I PERSPEKTIVE PROIZVODNJE ALKOHOLNIH PIĆA OD JAGODASTOG VOĆA // 10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag (ur.).
Sveti Martin na Muri: Hrvatska voćarska zajednica, 2015. str. 92-93 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 796154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
STANJE I PERSPEKTIVE PROIZVODNJE ALKOHOLNIH PIĆA OD JAGODASTOG VOĆA
(State and prospects of production berry fruit alcohol drinks)
Autori
Pavlešić, Tomislav ; Duralija, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag - Sveti Martin na Muri : Hrvatska voćarska zajednica, 2015, 92-93
Skup
10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 26.02.2015. - 28.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
jagodasto voće; alkoholna pića; kvaliteta plodova
(berry fruits; alcohol drinks; fruit quality)
Sažetak
Jagodasto voće zauzima sve značajnije mjesto u proizvodnji voća u svijetu i Republici Hrvatskoj, bilo da je to izraženo povećanjem površina, količinama proizvedenih plodova ili ukupnom novčanom vrijednosti proizvoda. Proizvodnja različitih alkoholnih pića ima dugu tradiciju na prostorima današnje Republike Hrvatske, a kao najzastupljenije možemo spomenuti proizvodnju piva, vina i rakija. Ulaskom Hrvatske u Europsku zajednicu prihvatili smo zakonsku regulativu Komisije (EU), a što dovodi do potrebe usklađivanja i prilagodbe proizvodnje te organiziranog nastupa na tržištu s postojećim proizvodima kao i onima koji se planiraju proizvoditi. Veliku prednost u poboljšanju postojećih kao i stvaranju novih alkoholnih pića od jagodastog voća leži u činjenici da je veći broj ovih vrsta u kategoriji „super voća“ (superfruit). To znači da se radi o voću koje ima visoku nutritivnu vrijednost i antioksidacijsku aktivnost, da su privlačnog mirisa i okusa te da imaju mogućnost izvrsnog plasmana na tržište. Da bi se ostvarila ekonomski isplativa proizvodnja alkoholnih pića od jagodastog voća treba zadovoljiti nekoliko uvjeta. U prvom redu to je poznavanje tržišta na koji se piće plasira, dok je ne manje važan izvor sirovine odnosno plodova zadovoljavajuće kvalitete po prihvatljivim cijenama. Obzirom da se plodovi za dobivanje alkoholnih pića uglavnom fermentiraju, poželjno je da imaju dovoljnu količinu topljive suhe tvari tj. šećera. Kod nekih alkoholnih pića od jagodastog voća zahtjeva se i karakteristična aroma za vrstu od koje se piće proizvodi. U prezentaciji će se prikazati kod nas najzastupljenije sorte jagodastog voća, obim njihove proizvodnje i perspektive u proizvodnji alkoholnih pića. Kao najpoznatije alkoholno piće od jagodastog voća u Hrvatskoj možemo izdvojiti kupinovo vino. Također ćemo dati i prikaz većeg broja alkoholnih pića od jagodastog voća koja se trenutačno nalaze na tržištu. Poznato je da osim proizvodnih nasada na ovim prostorima postoji i tradicija prikupljanja plodova samoniklog jagodastog voća koji služe u pripremi različitih alkoholnih pića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Boris Duralija
(autor)