Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 796149

Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci


Duralija, Boris; Fantela, Mihovil
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci // 10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag (ur.).
Sveti Martin na Muri: Hrvatska voćarska zajednica, 2015. str. 66-67 (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)


CROSBI ID: 796149 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci
(Strawberry fruit quality depending of fruit maturity and position on the plant)

Autori
Duralija, Boris ; Fantela, Mihovil

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni

Izvornik
10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag - Sveti Martin na Muri : Hrvatska voćarska zajednica, 2015, 66-67

Skup
10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 26.02.2015. - 28.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
jagoda; Fragaria x ananassa; sorta neutralnog dana; hidroponski sustav; pomološka svojstva; kemijska svojstva ploda
(Strawberry; Fragaria x ananassa; day-neutral cultivar; soilless production; pomological traits; chemical fruit traits)

Sažetak
U svijetu su do sada provedena brojna istraživanja o tome kako stupanj zrelosti ploda jagode utječe na njegovu kvalitetu. U Vrbovcu je tijekom studenog 2013. godine provedeno istraživanje kvalitete plodova jagode sorte neutralnog dana 'Monterey' uzgojenih u hidroponima. Istraživane su četiri različite kombinacije ovisno o stupnju zrelosti (zrele 100% i poluzrele 50-75 % obojenosti ploda) i položaju plodova na biljci (istočna i zapadna strana). Analiza je obuhvatila mjerenje boje kožice ploda, pomološka mjerenja (masa ploda, visina i širina ploda, masa čaške), mjerenje tvrdoće ploda, kemijske analize (sadržaj topljive suhe tvari, sadržaj ukupnih kiselina, pH i EC vrijednosti). Izračunati su i omjer visine i širine ploda te omjer sadržaja topljive suhe tvari i kiselina. U uzgoju sorte 'Monterey' pokazalo se kako su dobiveni kvalitetniji plodovi uzgajani na zapadnoj strani biljke. To se odnosilo na plodove jagoda i u poluzrelom i u zrelom stadiju. Dok su oni s istočne strane uglavnom slabijih svojstava. Također zreli plodovi su imali veću masu ploda, veću iskoristivost ploda, veći sadržaj topljive suhe tvari i povoljniji omjer sadržaja topljive suhe tvari i sadržaj kiselina. Poluzreli plodovi odlikovali su se većom tvrdoćom plodova, a koja je poželjna za transport i duže čuvanje na polici. Uzgoj sorte Monterey u hidroponskom sustavu pokazao je mogućnost uzgoja kvalitetnih plodova ubranih u kasnu jesen, a čime se produljuje sezona ponude jagoda uzgojenih u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boris Duralija (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Duralija, Boris; Fantela, Mihovil
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci // 10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag (ur.).
Sveti Martin na Muri: Hrvatska voćarska zajednica, 2015. str. 66-67 (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
Duralija, B. & Fantela, M. (2015) Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci. U: Šimunović, V. & Vujević, P. (ur.)10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Duralija, Boris and Fantela, Mihovil}, year = {2015}, pages = {66-67}, keywords = {jagoda, Fragaria x ananassa, sorta neutralnog dana, hidroponski sustav, pomolo\v{s}ka svojstva, kemijska svojstva ploda}, title = {Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti i polo\v{z}aju ploda na biljci}, keyword = {jagoda, Fragaria x ananassa, sorta neutralnog dana, hidroponski sustav, pomolo\v{s}ka svojstva, kemijska svojstva ploda}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }
@article{article, author = {Duralija, Boris and Fantela, Mihovil}, year = {2015}, pages = {66-67}, keywords = {Strawberry, Fragaria x ananassa, day-neutral cultivar, soilless production, pomological traits, chemical fruit traits}, title = {Strawberry fruit quality depending of fruit maturity and position on the plant}, keyword = {Strawberry, Fragaria x ananassa, day-neutral cultivar, soilless production, pomological traits, chemical fruit traits}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font