Pregled bibliografske jedinice broj: 796149
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci // 10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag (ur.).
Sveti Martin na Muri: Hrvatska voćarska zajednica, 2015. str. 66-67 (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 796149 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci
(Strawberry fruit quality depending of fruit maturity and position on the plant)
Autori
Duralija, Boris ; Fantela, Mihovil
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Izvornik
10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag - Sveti Martin na Muri : Hrvatska voćarska zajednica, 2015, 66-67
Skup
10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 26.02.2015. - 28.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
jagoda; Fragaria x ananassa; sorta neutralnog dana; hidroponski sustav; pomološka svojstva; kemijska svojstva ploda
(Strawberry; Fragaria x ananassa; day-neutral cultivar; soilless production; pomological traits; chemical fruit traits)
Sažetak
U svijetu su do sada provedena brojna istraživanja o tome kako stupanj zrelosti ploda jagode utječe na njegovu kvalitetu. U Vrbovcu je tijekom studenog 2013. godine provedeno istraživanje kvalitete plodova jagode sorte neutralnog dana 'Monterey' uzgojenih u hidroponima. Istraživane su četiri različite kombinacije ovisno o stupnju zrelosti (zrele 100% i poluzrele 50-75 % obojenosti ploda) i položaju plodova na biljci (istočna i zapadna strana). Analiza je obuhvatila mjerenje boje kožice ploda, pomološka mjerenja (masa ploda, visina i širina ploda, masa čaške), mjerenje tvrdoće ploda, kemijske analize (sadržaj topljive suhe tvari, sadržaj ukupnih kiselina, pH i EC vrijednosti). Izračunati su i omjer visine i širine ploda te omjer sadržaja topljive suhe tvari i kiselina. U uzgoju sorte 'Monterey' pokazalo se kako su dobiveni kvalitetniji plodovi uzgajani na zapadnoj strani biljke. To se odnosilo na plodove jagoda i u poluzrelom i u zrelom stadiju. Dok su oni s istočne strane uglavnom slabijih svojstava. Također zreli plodovi su imali veću masu ploda, veću iskoristivost ploda, veći sadržaj topljive suhe tvari i povoljniji omjer sadržaja topljive suhe tvari i sadržaj kiselina. Poluzreli plodovi odlikovali su se većom tvrdoćom plodova, a koja je poželjna za transport i duže čuvanje na polici. Uzgoj sorte Monterey u hidroponskom sustavu pokazao je mogućnost uzgoja kvalitetnih plodova ubranih u kasnu jesen, a čime se produljuje sezona ponude jagoda uzgojenih u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Boris Duralija
(autor)