Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 796047

Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac


Mikić, Ivan
Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 796047 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac
(Pathogenicity of Sclerotinia sclerotiorum for carrot, tomato and cucumber)

Autori
Mikić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2014

Stranica
45

Mentor
Ćosić, Jasenka

Ključne riječi
Sclerotinia sclerotiorum ; podloga ; temperatura ; micelij ; sklerocije ; plodovi
(Sclerotinia sclerotiorum ; nutrition media ; temperature ; mycelium ; sclerotium ; fruits)

Sažetak
U laboratorijskim uvjetima istraživan je utjecaj različitih podloga (PDA i podloga od mrkve), temperatura (15, 22 i 30 °C) i podrijetla (micelij/sklerocij) na rast i razvoj micelija i formiranje sklerocija gljive Sclerotinia sclerotiorum. Također je izvršena umjetna infekcija plodova mrkve, rajčice i krastavca micelijem i sklerocijama S. sclerotiorum u svrhu praćenja razvoja bolesti u uvjetima dnevnog svjetla i u termostat komori. U prosjeku, neovisno o temperaturi i podrijetlu, na PDA podlozi promjer micelija je bio statistički značajno veći (75, 8 mm) nego na podlozi od mrkve (48, 5 mm). Temperatura je imala značajan utjecaj na razvoj micelija, pa je na obje podloge porast micelija bio slabiji na 30 °C u odnosu na 22 °C i 15 °C. Razlika u razvoju micelija iz sklerocija i micelija ovisila je o podlozi i temperaturi. Razvoj sklerocija, njihova brojnost i krupnoća na PDA podlozi ovisili su o temperaturi, pri čemu je temperatura od 22 °C pogodovala razvoju većeg broja sitnijih, a temperatura od 15 °C manjem broju krupnijih sklerocija. Agresivnost patogena pri umjetnoj infekciji na plodove mrkve, rajčice i krastavca ovisila je o uvjetima čuvanja (termostat komora/dnevno svjetlo), podrijetlu (sklerocij/micelij) i domaćinu. Plod mrkve u potpunosti je propao nakon dva tjedna, a najizraženiji simptomi uočeni su pri zarazi micelijem i čuvanju u termostat komori. Trulež je zahvatila preko 50% površine plodova rajčice devet dana nakon infekcije, te je došlo do formiranja micelija i sklerocija. Krastavci zaraženi micelijem propali su neovisno o uvjetima čuvanja, dok se bolest pri zarazi sklerocijama nije razvila.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Jasenka Ćosić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikić, Ivan
Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Mikić, I. (2014) 'Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\'{c}, Ivan}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {Sclerotinia sclerotiorum, podloga, temperatura, micelij, sklerocije, plodovi}, title = {Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, raj\v{c}icu i krastavac}, keyword = {Sclerotinia sclerotiorum, podloga, temperatura, micelij, sklerocije, plodovi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\'{c}, Ivan}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {Sclerotinia sclerotiorum, nutrition media, temperature, mycelium, sclerotium, fruits}, title = {Pathogenicity of Sclerotinia sclerotiorum for carrot, tomato and cucumber}, keyword = {Sclerotinia sclerotiorum, nutrition media, temperature, mycelium, sclerotium, fruits}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font