Pregled bibliografske jedinice broj: 795964
Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon
Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon // Proceedings/50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture / Glavni urednik . Editor in Chief - Milan Pospišil (ur.).
Zagreb, 2015. str. 539-543 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 795964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon
(Influence of maceration on the chemical composition and organoleptic characteristics of wine Cabernet Sauvignon)
Autori
Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings/50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture
/ Glavni urednik . Editor in Chief - Milan Pospišil - Zagreb, 2015, 539-543
ISBN
978-953-7878-30-6
Skup
50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
maceracija ; cabernet sauvignon ; Vinogorje Kutjevo
(maceration ; Cabernet Sauvignon ; Kutjevo vineyards)
Sažetak
Cilj je istraživanja bio utvrditi utjecaj perioda maceracije kultivara cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.) proizvedenog u Vinogorju Kutjevo 2012. godine na organoleptičke ocijene vina. Tretmani u pokusu bili su četiri perioda maceracije: vino proizvedeno bez maceracije te tretmani od 3, 6 i 10 dana maceracije. Fizikalno kemijskom analizom vidljivo je da je dužina maceracije utjecala na povećanje vrijednosti sadržaja polifenola, gustoće boje, pepela i ukupnog suhog ekstrakta. Organoleptička ocjena uzoraka obavljena je na uzorku od petnaest educiranih kušača metodom 100 bodova, a prikazani rezultati svih parametara izraženi su kao medijana.Iako se boja uzoraka znatno razlikovala, bodovna vrijednost izgleda vina jednaka je kod svih tretmana. Najmanju ukupnu ocjenu postiglo je vino proizvedeno bez maceracije, a najbolju ocjenu vino proizvedeno uz trajanje maceracije u periodu od 6 dana. Najbolje ocijenjeno vino u trenutku ocjenjivanja s ostvarenih 86 bodova i pripada u kategoriju kakvoće vrhunskog vina, dok su ostala tri uzorka prema broju bodova pripala u kategoriju kvalitetnih vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Profili:
Brankica Svitlica
(autor)
Valentina Obradović
(autor)
Josip Mesić
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)