Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 795964

Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon


Mesić, Josip; Obradović, Valentina; Ergović Ravančić, Maja; Svitlica, Brankica
Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon // Proceedings/50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture / Glavni urednik . Editor in Chief - Milan Pospišil (ur.).
Zagreb, 2015. str. 539-543 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 795964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon
(Influence of maceration on the chemical composition and organoleptic characteristics of wine Cabernet Sauvignon)

Autori
Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings/50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture / Glavni urednik . Editor in Chief - Milan Pospišil - Zagreb, 2015, 539-543

ISBN
978-953-7878-30-6

Skup
50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
maceracija ; cabernet sauvignon ; Vinogorje Kutjevo
(maceration ; Cabernet Sauvignon ; Kutjevo vineyards)

Sažetak
Cilj je istraživanja bio utvrditi utjecaj perioda maceracije kultivara cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.) proizvedenog u Vinogorju Kutjevo 2012. godine na organoleptičke ocijene vina. Tretmani u pokusu bili su četiri perioda maceracije: vino proizvedeno bez maceracije te tretmani od 3, 6 i 10 dana maceracije. Fizikalno kemijskom analizom vidljivo je da je dužina maceracije utjecala na povećanje vrijednosti sadržaja polifenola, gustoće boje, pepela i ukupnog suhog ekstrakta. Organoleptička ocjena uzoraka obavljena je na uzorku od petnaest educiranih kušača metodom 100 bodova, a prikazani rezultati svih parametara izraženi su kao medijana.Iako se boja uzoraka znatno razlikovala, bodovna vrijednost izgleda vina jednaka je kod svih tretmana. Najmanju ukupnu ocjenu postiglo je vino proizvedeno bez maceracije, a najbolju ocjenu vino proizvedeno uz trajanje maceracije u periodu od 6 dana. Najbolje ocijenjeno vino u trenutku ocjenjivanja s ostvarenih 86 bodova i pripada u kategoriju kakvoće vrhunskog vina, dok su ostala tri uzorka prema broju bodova pripala u kategoriju kvalitetnih vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Mesić, Josip; Obradović, Valentina; Ergović Ravančić, Maja; Svitlica, Brankica
Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon // Proceedings/50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture / Glavni urednik . Editor in Chief - Milan Pospišil (ur.).
Zagreb, 2015. str. 539-543 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mesić, J., Obradović, V., Ergović Ravančić, M. & Svitlica, B. (2015) Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon. U: Glavni urednik . Editor in Chief - Milan Pospišil (ur.)Proceedings/50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Mesi\'{c}, Josip and Obradovi\'{c}, Valentina and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and Svitlica, Brankica}, year = {2015}, pages = {539-543}, keywords = {maceracija, cabernet sauvignon, Vinogorje Kutjevo}, isbn = {978-953-7878-30-6}, title = {Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organolepti\v{c}ka svojstva vina Cabernet sauvignon}, keyword = {maceracija, cabernet sauvignon, Vinogorje Kutjevo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mesi\'{c}, Josip and Obradovi\'{c}, Valentina and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and Svitlica, Brankica}, year = {2015}, pages = {539-543}, keywords = {maceration, Cabernet Sauvignon, Kutjevo vineyards}, isbn = {978-953-7878-30-6}, title = {Influence of maceration on the chemical composition and organoleptic characteristics of wine Cabernet Sauvignon}, keyword = {maceration, Cabernet Sauvignon, Kutjevo vineyards}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font