Pregled bibliografske jedinice broj: 794668
Proizvodnost mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje, stanje i potencijali
Proizvodnost mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje, stanje i potencijali // Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2015. str. 343-352 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 794668 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnost mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje, stanje i potencijali
(The productivity of big game meat in Slavonija and Baranja – situation and potentials)
Autori
Grubešić, Marijan ; Medić, Helga ; Tomljanović, Kristijan ; Marušić Radovčić, Nives ; Tomljanović, Marko ; Bišćan, Antonija ; Đurinac, Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske
/ Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2015, 343-352
ISBN
978-953-347-043-6
Skup
Proizvodnja hrane i šumarstvo – temelj razvoja istočne Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.06.2013. - 15.06.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Slavonija i Baranja ; lovišta ; krupna divljač ; meso divljači ; proizvodnja divljačine ;
(Slavonija and Baranja ; big game ; game meat ; productivity of game meat)
Sažetak
U posljednje vrijeme vrlo su aktualni svjetski trendovi proizvodnje hrane na ekološki način, odnosno bez korištenja raznih smjesa za prihranu, ili stimulirajučih dodatak i ostalih umjetno proizvedenih hranjiva koja potiču rast, prirast i razmnožavanje (Mysterund i sur., 2001 ; Ramazin i sur., 1999, ) a sve radi dobivanja što veće količine mesa u što kraćem vremenu i na manjem prostoru (Webster i sur., 2001). Upravo je divljač u otvorenom lovištu pravi primjer izvora hrane minimalno opterećene čovjekovim utjecajem sa znatnim nutricionističkim prednostima i vrijednostima (Njari i sur., 2005). Istraživanjem, u cilju utvrđivanja proizvodnosti mesa divljači iz prirodnog uzgoja, su obuhvaćene tri najzastupljenije vrste krupne divljači (jelen obični, srna i divlja svinja) koje su uzgajaju u otvorenim lovištima na području Republike Hrvatske. Za područje istraživanja odabrana su županijska i državna lovišta koja geografski pripadaju Slavoniji i Baranji, odnosno pet slavonskih županija, u kojima od prirode obitava i u kojima se gospodari navedenim vrstama. Na temelju podataka o fondovima divljači i strukture odstrela izvršena je analiza proizvodnosti mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje. Za isto područje izvršena je analiza potencijala kod intenzivnijeg korištenja ovog prostora u planskom i ciljanom uzgoju divljači s težištem na proizvodnju mesa. Prosječne neto mase pojedine vrste divljači utvrđene su istraživanjem na uzorku od 80 grla navedenih vrsta razvrstanih po spolnoj i dobnoj strukturi. Na temelju prikupljenih podataka izrađeni su modeli i izračunata proizvodnja mesa tri istraživane vrste za područje pet slavonskih županija, te su prikazani financijski rezultati ostvarene i potencijalne proizvodnosti mesa divljači. Godišnji odstrel krupne divljači kreće se prema podacima o realizaciji odstrela od oko 13.000 grla istraživanih vrsta u odnosu na 16 – 17.000 grla planiranih za odstrel, dok su proizvodni potencijali od 23.000 grla u godišnjem odstrelu. Takov odnos u proizvodnosti mesa kreće se u rasponu od ostvarenih 400 tona mesa do mogućih 667 tona, a u financijskom smislu, po važećim cijenama mesa pojedine vrste krupne divljači, ostvaruje se vrijednost od oko 11 milijuna kuna a mogućnosti su do 18 milijuna kuna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Kristijan Tomljanović
(autor)
Marijan Grubešić
(autor)
Helga Medić
(autor)