Pregled bibliografske jedinice broj: 794585
VAŽNOST ANALIZE CJELODNEVNIH OBROKA U DJEČJIM VRTIĆIMA
VAŽNOST ANALIZE CJELODNEVNIH OBROKA U DJEČJIM VRTIĆIMA // Paediatria Croatica. Supplement, 59 (2015), Suppl2; 48-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 794585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
VAŽNOST ANALIZE CJELODNEVNIH OBROKA U DJEČJIM VRTIĆIMA
(IMPORTANCE OF ANALYSIS OF MEALS IN KINDERGARTENS)
Autori
Lasić, Dario ; Bošnir, Jasna ; Serdar, Sonja ; Tomić, Robert ; Konjarik, Josipa.
Izvornik
Paediatria Croatica. Supplement (1330-724X) 59
(2015), Suppl2;
48-48
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
djeca; kvaliteta; prehrana; vrtići
(children; quality; nutrition; kindergartens)
Sažetak
Institucionalna prehrana u dječjim vrtićima treba biti usklađena s važećim prehrambenim standardima i normativima, radi zadovoljavanja većine potreba energetskih i hranjivih tvari, kako bi se osigurali djetetov pravilan rast i razvoj. Cilj ovog rada je utvrditi udovoljavaju li gotovi obroci hrane u dječjim vrtićima na području Grada Zagreba normativima i preporukama o energetskim potrebama djece u dobi od 4 do 6 godina, sukladno Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima. Ispitivanjem je obuhvaćeno 10 dječjih vrtića na različitim područjima Grada Zagreba tijekom 2014. godine. Kao uzorci za analizu uzeti su cjelodnevni gotovi uzorci hrane prema ugovoru: doručak, ručak i užina. Uzorci gotovih obroka uzimaju se četiri puta na godinu, a da bi rezultati bili realniji, uzimani su metodom slučajnih uzoraka i nenajavljeno. Rezultati ispitivanja na bazi 10 slučajno odabranih vrtića u Gradu Zagrebu upućuju na to da svi vrtići zadovoljavaju zastupljenošću pojedinih nutrijenata u cjelodnevnom obroku (energetska vrijednost 1600 kcal/dan, bjelančevine 10-15%, masti ≤30-35%, ugljikohidrati 50-60%), te su oni u skladu s preporučenim dnevnim unosima za djecu vrtićke dobi. Kod nekih vrtića sadržaj bjelančevina je na gornjoj granici uz posljedično manje dodatka masti, ali unutar okvira zadanih vrijednosti Programa. Kontinuiranim i nenajavljenim uzorkovanjem gotovih obroka hrane u vrtićima, uzimajući u obzir realne količine hrane za koje se očekuje da djeca mogu konzumirati, može se dobro procijeniti oko 75% djetetovih dnevnih nutritivnih potreba. Stalnom edukacijom osoblja, zaduženog za nabavak i pripremu hrane, mogu se izbjeći problemi poput lošeg izbora manje kvalitetne hrane, kao i potencijalnih izvora alergija i/ili netolerancije podrijetlom od hrane za tu najosjetljiviju populaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Social Services Abstracts