Pregled bibliografske jedinice broj: 794569
Okusi i mirisi Hrvatske u Argentini
Okusi i mirisi Hrvatske u Argentini // Hrvatski iseljenički zbornik, 7 (2015), 151-170 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 794569 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Okusi i mirisi Hrvatske u Argentini
(The Flavours and Aromas of Croatia in Argentina)
Autori
Gadže, Paula ; Rajković Iveta, Marijeta
Izvornik
Hrvatski iseljenički zbornik (1330-3724) 7
(2015);
151-170
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Hrvati u Argentini ; antropologija prehrane ; identitet
(Croats in Argentina ; anthropology of food ; identities)
Sažetak
Autorice nas upoznaju s važnosti tradicionalne domaće hrane kod Hrvata u Argentini. Istražuju povijest recepata i kuharica, hranu i okuse kao lijek protiv nostalgije te ulogu hrane u iskazivanju etnokulturnog identiteta. Donose podatke o druženjima uz hranu unutar obitelji, u hrvatskoj iseljeničkoj zajednici, hrvatskom restoranu, trgovini u kojoj se mogu kupiti hrvatski proizvodi, radionicama/tečajevima hrvatske kuhinje. Osvrću se na obiteljske proslave rođendana i godišnjih običaja, primjerice Uskrsa. Pišu o predmetima iz Hrvatske u iseljeničkim domovima te o hrani koja putuje u koferima iz Hrvatske za Argentinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb