Pregled bibliografske jedinice broj: 794253
Suvremene metode obrade vode za piće
Suvremene metode obrade vode za piće // I. znanstveno-stručni skup "Voda za sve" - Sažetci
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 794253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suvremene metode obrade vode za piće
(A new method for water treatment)
Autori
Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
I. znanstveno-stručni skup "Voda za sve" - Sažetci
/ - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011
Skup
I. znanstveno-stručni skup "Voda za sve"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.03.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
obrada voda; membranska filtracija
(water treatment; membrane filtration)
Sažetak
Čista i pitka voda neprocjenjiv je prirodni resurs, koji u 21. stoljeću uslijed opće globalizacije i industrijalizacije, nesumnjivo postaje značajno strateško i gospodarsko pitanje o kojem ovisi opći razvitak neke države. Podzemne i površinske vode su osnovni resursi pitke vode, no u većem dijelu svijeta, uslijed nekoliko desetljeća lošeg gospodarenja, u vodnim resursima pojavljuju se različiti kemijski polutanti i patogeni mikroorganizmi koji pred stručnjake i znanstvenike postavljaju nove izazove u razvoju postojećih i iznalaženju novih tehnologija obrade vode za piće. Razvoju pojedinih tehnologija obrade vode značajno doprinosi i razvoj analitičkih metoda koji rezultira, uslijed kontinuiranog povećanja senzibilnosti pri detektiranju pojedinih polutanata, postavljanjem novih ili smanjenjem postojećih vrijednosti maksimalno dozvoljenih koncentracija (MDK) pojedinih kemijskih tvari ili njihovih spojeva u vodi za piće. Proces obrade vode za piće podrazumijeva primjenu različitih fizikalnih, kemijskih ili bioloških procesa u cilju uklanjanja odredenih kemijskih tvari i njihovih spojeva te nepoželjnih mikroorganizama koji, uslijed svoje prisutnosti ili povećane koncentracije, imaju negativan utjecaj na zdravstvenu ili estetsku ispravnost vode za piće. Ovaj rad dati će prikaz novih tehnologija koje su svoju primjenu već pronašle u pogonima kondicioniranja vode za piće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)