Pregled bibliografske jedinice broj: 794067
Određivane formaldehida FT-IR spektrometrijom
Određivane formaldehida FT-IR spektrometrijom // 9. Ružičkini dani - Zbornik radova / Bošnjak, M ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 141-142 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 794067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivane formaldehida FT-IR spektrometrijom
(Formaldehyde determination using FT-IR spectrometry)
Autori
Kuleš, Mirko ; Habuda, Mirna ; Trkovnik, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
9. Ružičkini dani - Zbornik radova
/ Bošnjak, M ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998, 141-142
ISBN
953-96041-6-8
Skup
9. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.06.1998. - 19.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
formaldehid; FT-IT spektrometrija
(formaldehyde; FT-IR spectrometry)
Sažetak
Aldehidi su reaktivni organski spojevi koji zagađuju životni okoliš, a mogu se pojaviti i u namirnicama i to najčešće kao formaldehid. Pri kvantitativnom određivanju formaldehida u namirnicama, važna je mogućnost koncentriranja formaldehida u nekom adsorpcijskom sustavu u kojem određena komponenta sustava odmah reagira s formaldehidom. Takvi sustavi su npr. 6-amino-1-naftol-sulfonska kiselina, 2, 4-dinitrofenilhidrazin, 3-metil2-benzotiazol-hidrazin klorid, dimedon i dr. Naša istraživanja su pokazala da formaldehid kvantitativno reagira s 4-hidroksikumarinom u vodenom mediju kod pH 3 i stvara dikumarol. Za razliku od 4-hidroksikumarina, koji se ne otapa u kloroformu, nastali dikumarol je ekstrahiran kloroformom te je kloroformski ekstrakt analiziran FT-IR spektrometrijom na 1657, 6 cm-1 te, nakon selektivnog odvajanja pomoću tankoslojne kromatografije na silikagelu HF254 spektrometrijski ili denzitometrijski. Ispitivanja su provedena na modelnim otopinama i to: destiliranoj vodi, 5%-tnoj otopini NaCl, 2%-tnoj otopini limunske kiseline, 10%- nom etilnom alkoholu 2%-tnoj octenoj kiselini s 2% dodanog NaCl, a koji su predstavljali određene uvijete u prehrambenim proizvodima. Dobiveni rezultati pokazuju da je iskorištenje pri nastajanju dikumarola iz 4-hidroksikumarina i formaldehida u modelnim otopinama od 97, 2-99, 6% što zadovoljava uvijete za kvantitativno određivanje formaldehida u prehrambenim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Pliva-Istraživački institut,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek