Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 794038

Kisik i njegovo značenje u proizvodnji vina


Ivešić, Ivona
Kisik i njegovo značenje u proizvodnji vina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 794038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kisik i njegovo značenje u proizvodnji vina
(Oxygen and its importance in wine production)

Autori
Ivešić, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.10

Godina
2014

Stranica
16

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
vino ; mošt ; kisik ; oksidacija ; sumpor
(wine ; musts ; oxygen ; oxidation ; sulfur)

Sažetak
Vino je poljoprivredni prehrambeni proizvod dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa. U svakom trenutku proizvodnje vina, od mošta (iscijeđeni sok grožđa, koji se nakon fermentacije pretvara u vino) do dozrijevanja i odležavanja vina u butelji može se dogoditi oksidacija. Oksidacija je na djelu kad je vino izloženo zraku i kad apsorbira kisik, a kao mana manifestira se nepoželjnim promjenama boje, mirisa i okusa te štetom na strukturi napitka, dakle općenito na kakvoći vina. Kako bi se izbjegla oksidacija, dok je vino u cisterni ili u bačvi, razina zaštitnog sumpora stalno se kontrolira te se sumpor dodaje po potrebi. Kisik ima kod proizvodnje vina jako važnu ulogu, kako pozitivnu tako i negativnu. Poznato je da izloženost mošta ili vina kisiku, smanjuje kvalitetu i sortnost vina zbog oksidacije, gubitka voćnog okusa, karamelizacije i promjene drugih karakteristika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ivešić, Ivona
Kisik i njegovo značenje u proizvodnji vina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ivešić, I. (2014) 'Kisik i njegovo značenje u proizvodnji vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ive\v{s}i\'{c}, Ivona}, year = {2014}, pages = {16}, keywords = {vino, mo\v{s}t, kisik, oksidacija, sumpor}, title = {Kisik i njegovo zna\v{c}enje u proizvodnji vina}, keyword = {vino, mo\v{s}t, kisik, oksidacija, sumpor}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ive\v{s}i\'{c}, Ivona}, year = {2014}, pages = {16}, keywords = {wine, musts, oxygen, oxidation, sulfur}, title = {Oxygen and its importance in wine production}, keyword = {wine, musts, oxygen, oxidation, sulfur}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font