Pregled bibliografske jedinice broj: 794038
Kisik i njegovo značenje u proizvodnji vina
Kisik i njegovo značenje u proizvodnji vina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 794038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kisik i njegovo značenje u proizvodnji vina
(Oxygen and its importance in wine production)
Autori
Ivešić, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2014
Stranica
16
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
vino ; mošt ; kisik ; oksidacija ; sumpor
(wine ; musts ; oxygen ; oxidation ; sulfur)
Sažetak
Vino je poljoprivredni prehrambeni proizvod dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa. U svakom trenutku proizvodnje vina, od mošta (iscijeđeni sok grožđa, koji se nakon fermentacije pretvara u vino) do dozrijevanja i odležavanja vina u butelji može se dogoditi oksidacija. Oksidacija je na djelu kad je vino izloženo zraku i kad apsorbira kisik, a kao mana manifestira se nepoželjnim promjenama boje, mirisa i okusa te štetom na strukturi napitka, dakle općenito na kakvoći vina. Kako bi se izbjegla oksidacija, dok je vino u cisterni ili u bačvi, razina zaštitnog sumpora stalno se kontrolira te se sumpor dodaje po potrebi. Kisik ima kod proizvodnje vina jako važnu ulogu, kako pozitivnu tako i negativnu. Poznato je da izloženost mošta ili vina kisiku, smanjuje kvalitetu i sortnost vina zbog oksidacije, gubitka voćnog okusa, karamelizacije i promjene drugih karakteristika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija