Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 794034

Proizvodnja specijalnih vina


Mišić, Ivana
Proizvodnja specijalnih vina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 794034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja specijalnih vina
(Production of special wines)

Autori
Mišić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.10

Godina
2014

Stranica
25

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
vino ; specijalno vino ; desertno vino ; likersko vino ; aromatizirano vino
(wine ; special wine ; dessert wine ; liqueur wine ; flavoured wine)

Sažetak
Vino je alkoholno piće nastalo djelomičnim ili potpunim vrenjem masulja ili mošta svježeg grožđa plemenite vinove loze (Vitis vinifera L.). Prema Zakonu o vinu Republike Hrvatske, osnovnom podjelom vina saznajemo za specijalna vina o čijoj proizvodnji ovisi razvijenost i ugled pojedinih zemalja u vinarskom svijetu. To su vina koje se proizvode na ograničenim područjima sa odgovarajućom klimom pa je njihova proizvodnja količinski ograničena. Specijalna vina dijele se na desertna, likerska i aromatizirana vina. To su vina koja se piju uz deserte ili se piju kao aperitiv. Desertna vina se proizvode od prezrelog ili prosušenog grožđa, uz pomoć plemenite plijesni ili posebnim postupkom dorade mošta ili vina. Najpoznatije desertno hrvatsko vino je prošek, a na svjetskoj razini imao talijanski Vin santo, mađarski Tokajac i dr. Likerska vina proizvode se alkoholnim vrenjem masulja ili mošta uz dodatak ugušćenog mošta, alkoholiziranog mošta, vinskog destilata ili vinskog alkohola. Najpoznatija likerska vina su španjolski Sherry i portugalski Porto. Aromatizirana vina proizvode se iz standardnih vina uz dodatak alkohola, šećera, kiselina i ekstrakta dobivenog maceracijom aromatičnih biljaka ili dijelova biljaka, najčešće pelina. Najpoznatija vina su vermut, bermet i pelinkovac.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mišić, Ivana
Proizvodnja specijalnih vina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mišić, I. (2014) 'Proizvodnja specijalnih vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}i\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {vino, specijalno vino, desertno vino, likersko vino, aromatizirano vino}, title = {Proizvodnja specijalnih vina}, keyword = {vino, specijalno vino, desertno vino, likersko vino, aromatizirano vino}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}i\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {wine, special wine, dessert wine, liqueur wine, flavoured wine}, title = {Production of special wines}, keyword = {wine, special wine, dessert wine, liqueur wine, flavoured wine}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font