Pregled bibliografske jedinice broj: 794034
Proizvodnja specijalnih vina
Proizvodnja specijalnih vina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 794034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja specijalnih vina
(Production of special wines)
Autori
Mišić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.10
Godina
2014
Stranica
25
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
vino ; specijalno vino ; desertno vino ; likersko vino ; aromatizirano vino
(wine ; special wine ; dessert wine ; liqueur wine ; flavoured wine)
Sažetak
Vino je alkoholno piće nastalo djelomičnim ili potpunim vrenjem masulja ili mošta svježeg grožđa plemenite vinove loze (Vitis vinifera L.). Prema Zakonu o vinu Republike Hrvatske, osnovnom podjelom vina saznajemo za specijalna vina o čijoj proizvodnji ovisi razvijenost i ugled pojedinih zemalja u vinarskom svijetu. To su vina koje se proizvode na ograničenim područjima sa odgovarajućom klimom pa je njihova proizvodnja količinski ograničena. Specijalna vina dijele se na desertna, likerska i aromatizirana vina. To su vina koja se piju uz deserte ili se piju kao aperitiv. Desertna vina se proizvode od prezrelog ili prosušenog grožđa, uz pomoć plemenite plijesni ili posebnim postupkom dorade mošta ili vina. Najpoznatije desertno hrvatsko vino je prošek, a na svjetskoj razini imao talijanski Vin santo, mađarski Tokajac i dr. Likerska vina proizvode se alkoholnim vrenjem masulja ili mošta uz dodatak ugušćenog mošta, alkoholiziranog mošta, vinskog destilata ili vinskog alkohola. Najpoznatija likerska vina su španjolski Sherry i portugalski Porto. Aromatizirana vina proizvode se iz standardnih vina uz dodatak alkohola, šećera, kiselina i ekstrakta dobivenog maceracijom aromatičnih biljaka ili dijelova biljaka, najčešće pelina. Najpoznatija vina su vermut, bermet i pelinkovac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija