Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 794030

Alkoholna fermentacija vina


Krušelj, Marijeta
Alkoholna fermentacija vina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 794030 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alkoholna fermentacija vina
(Alcoholic fermentation of wine)

Autori
Krušelj, Marijeta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.10

Godina
2014

Stranica
20

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
alkoholna fermentacija ; kvasci ; čišćenje ; metode fermentacije
(alcoholic fermentation ; yeasts ; cleaning ; the methods of fermentation)

Sažetak
Alkoholna fermentacija je niz kemijskih reakcija kojima se uz pomoć kvasaca provodi transformacija šećera u primarne produkte etilni alkohol i ugljični dioksid, te druge produkte važne za kvalitetu, stabilnost i čuvanje vina. Na tijek alkoholne fermentacije ne utječu samo kvasci koji se ili prirodno nalaze na grožđu ili oni koji su dobiveni izolacijom sa bobice kako bi bolje provodili fermentaciju i doveli do nastanaka željenih svojstava, već utječe i niz drugih čimbenika. U različitim se uvjetima fermentacija odvija drugačije. Tako kod temperatura koje su previsoke ili preniske može doći do usporavanja fermentacije, ali može doći čak i do prestanka. Za pravilno provođenje fermentacije do kraja važni su i različiti nutrijenti, dovoljna aeracija, kao i inhibicija nepoželjnih mikroorganizama sumpornim dioksidom. Druga važna stavka je pročišćavanje mošta i odvija se različitim načinima i uređajima. Prije početka fermentacje potrebno je izvršiti popravak mošta u pogledu količine šećera i kiselina. Kada fermentacija jednom započne, u početku se odvija brže razmnožavanje kvasca, trošenje šećera, nastanak ugljičnog dioksida, pjenjenje, a nakon te burne faze slijedi smirivanje cijelog procesa zbog smanjenja aktivnosti kvasaca i dolazi do formiranja karakteristika budućeg vina. Provoditi se može na različiti načine, ili u uvjetima koji su kontrolirani i uvjetuju bolje karakeristike vina ili pak mikroorganizmi mogu biti prirodno potaknuti na djelovanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Krušelj, Marijeta
Alkoholna fermentacija vina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Krušelj, M. (2014) 'Alkoholna fermentacija vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kru\v{s}elj, Marijeta}, year = {2014}, pages = {20}, keywords = {alkoholna fermentacija, kvasci, \v{c}i\v{s}\'{c}enje, metode fermentacije}, title = {Alkoholna fermentacija vina}, keyword = {alkoholna fermentacija, kvasci, \v{c}i\v{s}\'{c}enje, metode fermentacije}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kru\v{s}elj, Marijeta}, year = {2014}, pages = {20}, keywords = {alcoholic fermentation, yeasts, cleaning, the methods of fermentation}, title = {Alcoholic fermentation of wine}, keyword = {alcoholic fermentation, yeasts, cleaning, the methods of fermentation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font