Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 794025

Utjecaj različitih šećera na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane kore naranče


Bušnja, Monika
Utjecaj različitih šećera na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane kore naranče, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 794025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih šećera na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane kore naranče
(Influence of different sugars on the glass transition temperature of osmotic dehydrated orange peel)

Autori
Bušnja, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2015

Stranica
64

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
osmotska dehidratacija ; vakuum ; ultrazvuk ; staklasti prijelaz ; DSC ; kora naranče
(osmotic dehydration ; vacuum ; ultrasound ; glass transition ; DSC ; orange peel)

Sažetak
Osmotska dehidratacija, osobito uz prethodnu obradu ultrazvukom značajno utječe na termofizička svojstva, fazne prijelaze i stanje vode u hrani. Pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC) mogu se dobiti osnovne informacije o faznim prijelazima kao što je staklasti prijelaz, koji pojašnjava pojam stabilnosti hrane tijekom procesiranja i skladištenja. Cilj rada bio je istražiti utjecaj različitih šećera (fruktoze, saharoze) i njihovih kombinacija s trehalozom (45% F + 10% T i 45% F + 20% T ; 45% S + 10% T i 45% S + 20% T) te narančinog sirupa (65% NS) na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane i liofilizirane kore naranče. Također je praćen njihov utjecaj na boju (albeda i flaveda) i teksturu kore naranče. Obrada je provedena u uvjetima atmosferskog tlaka uz miješanje (OD), vakuuma (PVOD) i vakuuma s primjenom ultrazvuka (UZPVOD). Utjecaj trehaloze na porast Tg bio je najveći (oko 15 °C) na primjeru obrada sa kombinacijama saharoze i trehaloze. Povećanje koncentracija šećera imalo je značajan utjecaj na indeks učinkovitosti procesa osmotske dehidratacije (DEI). Pad L* vrijednosti kod svih obrada bio je veći u više poroznom albedu. Ultrazvučna pulsirajuća vakuum obrada (UZPVOD) je značajnije utjecala na omekšavanje teksture od osmotske dehidratacije pri atmosferskom tlaku (OD) i pulsirajuće vakuum obrade (PVOD).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bušnja, Monika
Utjecaj različitih šećera na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane kore naranče, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bušnja, M. (2015) 'Utjecaj različitih šećera na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane kore naranče', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{s}nja, Monika}, year = {2015}, pages = {64}, keywords = {osmotska dehidratacija, vakuum, ultrazvuk, staklasti prijelaz, DSC, kora naran\v{c}e}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih \v{s}e\'{c}era na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane kore naran\v{c}e}, keyword = {osmotska dehidratacija, vakuum, ultrazvuk, staklasti prijelaz, DSC, kora naran\v{c}e}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{s}nja, Monika}, year = {2015}, pages = {64}, keywords = {osmotic dehydration, vacuum, ultrasound, glass transition, DSC, orange peel}, title = {Influence of different sugars on the glass transition temperature of osmotic dehydrated orange peel}, keyword = {osmotic dehydration, vacuum, ultrasound, glass transition, DSC, orange peel}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font